≫ 

"Lista nije konačna": Šta piše u saopštenju o uvođenju sankcija Bajdenu

Iz Ministarstva navode da ne odbijaju održavanje zvaničnih odnosa "ukoliko su u skladu sa našim nacionalnim interesima, a po potrebi ćemo rešavati probleme koji proizlaze iz statusa lica koja se nalaze na 'crnoj listi' u cilju organizovanja visokog nivoa kontakata"

  • 3
Ministarstvo spoljnih poslova Rusije, Džo Bajden, Entoni Blinken, Lojd Ostin Foto: Tanjug/AP, Profimedia

Rusija je danas uvela sankcije predsedniku SAD Džozefu Bajdenu i američkom državnom sekretaru Entoniju Blinkenu, kao i drugim američkim zvaničnicima, saopštilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

U odgovoru na niz sankcija bez presedana kojima se, između ostalog, zabranjuje ulazak u Sjedinjene Države najvišim zvaničnicima Ruske Federacije, od 15. marta ove godine, predsednik Džozef Bajden, državni sekretar Entoni Blinken, sekretar za odbranu Lojd Ostin kao i jedan broj šefova odeljenja i poznatih američkih ličnosti su uključeni u rusku "stop listu" na osnovu reciprociteta, navode iz Ministarstva.

"Ovaj korak, preduzet kao kontrareakcija, bio je neizbežna posledica krajnje rusofobičnog kursa aktuelne američke administracije, koja je, u očajničkom pokušaju da održi američku hegemoniju, stavila ulog, odbacujući svaku pristojnost, na frontalno obuzdavanje Rusije", navodi se u saopštenju.

Istovremeno, kako dodaju, "ne odbijamo da održavamo zvanične odnose ukoliko su u skladu sa našim nacionalnim interesima, a po potrebi ćemo rešavati probleme koji proizlaze iz statusa lica koja se nalaze na "crnoj listi" u cilju organizovanja visokog nivoa kontakata".

Sledi spisak američkih državljana koji su uključeni na "crnoj listi":

1. Džozef Bajden, predsednik SAD

2. Entoni Blinken, državni sekretar

3. Lojd Ostin, američki ministar odbrane

4. Mark Majli, američki general

5. Džejkob Saliven, savetnik za nacionalnu bezbednost

6. Vilijam Berns, direktor CIA

7. Dženifer Psaki, portparolka Bele kuće

8. Dalip Sing - zamenik pomoćnika predsednika Sjedinjenih Država za nacionalnu bezbednost

9. Samanta Džejn Pauer - direktorka Agencije za međunarodni razvoj

10. Hanter Bajden, sin predsednika Sjedinjenih Država

11. Hilari Klinton, bivša predsednička kandidatkinja SAD

12. Adevale Adejemo, prvi zamenik ministra finansija

13. Reta Džo Luis, predsednik Upravnog odbora Eksport-import banke

"U bliskoj budućnosti uslediće nova saopštenja za proširenje liste sankcija uključivanjem najviših američkih zvaničnika, vojnih zvaničnika, poslanika, biznismena, stručnjaka i medijskih ljudi koji su rusofobični ili doprinose podsticanju mržnje prema Rusiji i uvođenju restriktivnih mera", navodi se u saopštenju.

Kako dodaju, ove akcije će se sprovoditi u organskom jedinstvu sa velikim odlukama koje donosi Vlada Ruske Federacije u finansijskoj, bankarskoj i drugim oblastima radi zaštite ruske privrede i obezbeđivanja njenog održivog razvoja.

Video: Ovacije za svaku reč protiv Rusije: Bajden poručio Putinu i oligarsima da će se obrušiti na njih

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA