≫ 

"Hrabrost pravih prijatelja": Janša, Moravjecki i Fijala kod Zelenskog u Kijevu

- Vaša poseta Kijevu u ovom teškom trenutku za Ukrajinu je snažan znak podrške. Zaista poštujemo to - naveo je Zelenski

  • 7
Zelenski, Rat u Ukrajini Foto: Tanjug/AP

Poseta premijera Češke Republike, Poljske i Slovenije, koji su danas doputovali u Kijev, snažan gest je podrške koji poštujemo, saopštio je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, koji je lidere ovih zemlja obavestio o aktuelnim dešavanjima u ratnom sukobu sa Rusijom.

Poljski premijer Mateuš Moravjecki sa češkim premijerom Petrom Fijalom i slovenačkim kolegom Janezom Janšom doputovali su danas u Kijev vozom, i prvi su strani lideri koji su posetili prestonicu Ukrajine otkako je Rusija izvršila invaziju prošlog meseca, piše Rojters. prenosi Tanjug.

- Vaša poseta Kijevu u ovom teškom trenutku za Ukrajinu je snažan znak podrške. Zaista poštujemo to - naveo je Zelenski u objavi na Internetu.

Na kratkom snimku koje je objavila njegova kancelarija vidi se kako Zelenski razgovara na Moravjeckim, Fijalom i Janšom, a razgovorima prisustvuje i zamenik poljskog premijera Jaroslav Kačinjski, navodi Rojters.

- Ovde u ratom razorenom Kijevu stvara se istorija. Ovde se sloboda bori protiv sveta tiranije. Ovde budućnost svih nas visi o koncu. EU podržava Ukrajinu, koja može da računa na pomoć svojih prijatelja, ovu poruku doneli smo danas u Kijev - napisao je Moravjecki na Tviteru.

Ukrajinski premijer Denis Šmigal pozdravio je ono što je nazvao "hrabrošću pravih prijatelja" i saopštio da će sa liderima EU zemalja razgovarati o podršci Ukrajini i daljim sankcijama za Rusiju.

Prethodno je portparol poljske vlade u Varšavi rekao da je poseta trojice državnika dogovorena na prošlonedeljnom samitu EU u francuskom Versaju, navodi Rojters.

Kako je potvrđeno, sve je koordinisano s predsednikom Saveta EU Šarlom Mišelom i predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen.

- Cilj posete je da se jasno demonstrira podrška Evropske unije Ukrajini i njenoj slobodi i nezavisnosti - napisao je češki premijer Fijala na Tviteru.

Video: Moć bazuke iz kućne radionsti: Ukrajinac napravio oružje za razaranje tenkova pa zamalo razorio sebe

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bl@

    16. mart 2022 | 03:34

    Prijatelji nego sta. Samo, grdno ces se iznenaditi kada ti to sto ti ostane od Ukrajine ti isti prijatelji podju razvlaciti. Veoma su skupa takva prijateljstva.

  • Čiča

    16. mart 2022 | 04:37

    Sigurno su se sastali u Kijevu. Inače su poznati kao hrabriše.

  • Pavke🙏🙏🙏

    16. mart 2022 | 06:34

    Zelenski ti si krv!!! A sad tu kukas !!! 🇷🇺🇷🇺🇷🇺🇷🇺🇷🇸🇷🇸🇷🇸🇷🇺🇷🇺🇷🇺🇷🇸🇷🇸🇷🇸🙏🙏🙏

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA