≫ 

Šef ruske delegacije otkrio šta je Kijev ponudio za pregovaračkim stolom

Šef ruske delegacije otkrio je šta su i dalje za Moskvu najvažnija pitanja

  • 2
Pregovori, Ukrajina, Rusija Foto: Tanjug/AP

Kijev na pregovorima predlaže da se u Ukrajini stvori austrijska ili švedska verzija demilitarizovane države sa sopstvenom vojskom, izjavio je šef ruske delegacije, pomoćnik predsednika Vladimir Medinski.

- Očuvanje i razvoj neutralnog statusa Ukrajine, demilitarizacija Ukrajine... Razgovara se o čitavom nizu pitanja vezanih za veličinu ukrajinske vojske. Ukrajina nudi austrijsku, švedsku verziju neutralne demilitarizovane države, ali istovremeno država koja ima svoju vojsku i mornaricu. O svim ovim pitanjima se razgovara na nivou rukovodstava ministarstava odbrane Rusije i Ukrajine - rekao je Medinski.

Šef ruske delegacije je podsetio da „Ukrajina i sada ima neutralan status“.

- Ukrajina se 1991. godine povukla iz Sovjetskog Saveza pod uslovom neutralnosti i ta neutralnost je zapisana u Deklaraciji o suverenitetu Ukrajine - naglasio je on.

On je istakao šta su za Moskvu najvažnija pitanja.

- Naravno, ključno pitanje za nas je status Krima i Donbasa, kao i niz humanitarnih pitanja, uključujući denacifikacija, prava ruskog govornog stanovništva i status ruskog jezika i tako dalje – dodao je Medinski.

Istovremeno, on je opovrgao izjave iz Kijeva o isključenju tačke o denacifikaciji Ukrajine sa dnevnog reda pregovora.

- Ne, ovo nije sasvim tačno. Tema denacifikacije i strožeg kažnjavanja, sprovođenja zakona, na prvom mestu, kazne za veličanje nacizma, neonacizma, ekstremizma zasnovanog na njima, i dalje je važna tačka dnevnog reda razgovora - rekao je Medinski.

Član ruske delegacije je i za pregovore sa Kijevom rekao da su teški i spori, ali da se stav Moskve nije promenio.

On je naglasio da se sa ukrajinskom stranom sa posebnom pažnjom razgovara o „bukvalno o svakoj cifri, o svakom slovu u sporazumima“.

- Želimo da ovo bude sporazum za generacije, kako bi i naša deca živela u svetu čiji su temelji postavljeni ovim ugovornim procesom - objasnio je Medinski.

Nakon izjava Medinskog oglasio se član ukrajinske delegacije Mihail Podoljak, koji je rekao da model neutralnosti može biti samo ukrajinski.

Video: Ukrajina preko Telegrafa sa suzama u očima šalje najvažniju poruku

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zoran

    16. mart 2022 | 11:02

    Ne popuštaju Rusi ni za milimetar,ko ih poznaje zna da dugo trpe a kada prelome onda su uporni i tvrdoglavi tako ako neko počne da se nadgornjava i traži još loše će proći. To znaju i Ukrajinci ali pošto su decenijama maženi i tolerisani od Rusa pomislili su lako ćemo i dalje.

  • MONARHISTA

    16. mart 2022 | 17:19

    DOGOVOR JE SVE ILI NISTA

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA