≫ 

Ukrajinski naučnik sa Antarktika gleda strahote u svojoj zemlji: "Samo shvatite da nemate gde da se vratite"

Jan Bakmut je jedan od 12 stanovnika stanice Vernadski, jedine ukrajinske istraživačke baze na Antarktiku

  • 2
Yan Bakhmut Foto: Міністерство освіти і науки України

Kada su u Ukrajini počele ruske vojne operacije 24. februara, Jan Bakmut se nalazio 15.500 kilometara daleko od svog doma u Harkovu, gradu na istoku Ukrajine.

Radeći kao geofizičar na stanici Vernadski, jedinoj ukrajinskoj istraživačkoj bazi na Antarktiku, mogao je samo izdaleka da posmatra strahote koje se dešavaju u njegovoj domovini.

Sada se njegov jednogodišnji zadatak u udaljenoj ispostavi bliži kraju, a njega čeka povratak u Evropu i Ukrajinu, zemlju koja se zauvek promenila.

Harkov, drugi po veličini grad u Ukrajini, razoren je ruskim vazdušnim udarima.

Bakmutova majka i devojka otišle su u Poljsku, dok su njegovi otac i baka pobegli na zapad Ukrajine.

Profesori instituta gde je radio pre nego što je preuzeo dužnost na Antarktiku pridružili su se jedinicama teritorijalne odbrane.

- To je nemoguće opisati, to možete da proživite samo kada ste hiljadama kilometara udaljeni od svega i svih koje poznajete i volite, kada ne možete da utičete ni na šta - rekao je Bakmut u telefonskom razgovoru za The Guardian.

- Samo shvatite da nemate gde da se vratite i sve što možete da uradite jeste da se okrenete novoj stvarnosti. Vaš život se podelio na "pre" i "posle" - objasnio je.

On je dodao da ne može sebi da dozvoli da paniči ili pokaže slabost i da razume koliko će njegova "logistička, finansijska i informativna podrška biti važna".

Bakmut je jedan od 12 stanovnika stanice Vernadski, nekadašnje britanske istraživačke baze koja je prebačena u Ukrajinu 1996. godine. Svake godine dolazi grupa ukrajinskih naučnika i pomoćnog osoblja da sprovedu istraživanja u bazi, koja su bila ključna za proučavanje klimatskih promena i njenog uticaja na biljke i životinje. Kao geofizičar, Bakmutov posao je da meri Zemljino magnetno polje.

Dana 2. marta, ekipa stanice Vernadski snimila je obraćanje svojim sugrađanima.

- Naša srca su ispunjena bolom zbog onoga što se dešava u našoj domovini. Nažalost, sada ne možemo da se pridružimo vojnicima, teritorijalnoj odbrani i dobrovoljcima, ali činimo sve što možemo da pomognemo našoj zemlji - rekli su u videu.

Bakmut i njegove kolege imaju još oko tri nedelje u bazi. Oni će predati smenu novoj grupi istraživača koji su otišli ​​na Antarktik preko Čilea uprkos ratu.

Bakmut planira da odleti u Poljsku kako bi se ponovo spojio sa svojom porodicom. Međutim, nije siguran kakva će mu biti budućnost posle toga. U zavisnosti od situacije, kaže, ili će se priključiti odbrambenim snagama u Ukrajini, ili će ostati u Poljskoj i nastaviti svoj naučni rad.

- Imam priliku da nastavim projekte koji su u toku kako ne bi bili potpuno zapostavljeni. U suprotnom, biće teško obnoviti ih - rekao je on.

Dok nije počeo rat, Bakmut je objavljivao video snimke sa detaljima o svom životu na istraživačkoj stanici na TikTok-u za svojih više od 75.000 pratilaca. Delio je video zapise zapanjujućih glečera Južnog okeana, pingvina i života u bazi. Mnogi od njegovih pratilaca bili su Rusi. Harkov, koji se nalazi 40 kilometara od ruske granice, dugo je bio grad u kojem se pretežno govori ruski i imao je kulturne veze sa susednom zemljom.

Nakon što su ruski vazdušni udari počeli u Harkovu, Bakmut je snimio video pokušavajući da svojoj ruskoj publici kaže istinu.

- Sećam se tog dana. Moja mama i devojka su otišle, ali su moji otac i baka ostali. Otac mi je poslao poruku da se oprosti. Uznemiren, snimio sam video gde sam direktno rekao: "Moj grad je bombardovan" - priseća se on.

Njegova poruka nije dobro primljena. Bio je napadnut u komentarima i na kraju je, kako kaže, njegov video blokiran.

- Znao sam da propaganda Kremlja ima svoju publiku, ali negde daleko. Sada vidim da cela država (Rusija) živi u neznanju, uz neke izuzetke. To je zemlja koja živi u paralelnoj stvarnosti, gde je crno belo, a belo crno - zaključio je Bakmut.

Video: Ukrajina preko Telegrafa sa suzama u očima šalje najvažniju poruku

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • baba smilja iz darosave

    18. mart 2022 | 06:16

    amerikanci se zalazu za pravdu i istinu da vidimo ako su lagali za vijetnam, severnu koreju , avganistan, siriju i mnoge druge. da li onda govore istinu u vezi ukrajine

  • Nema gde da se vratite

    18. mart 2022 | 06:15

    ali nece tu biti ni nato fasista koje ste trazili I koji zajedno sa vama ratuju

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA