≫ 

Međunarodni sud pravde naložio Rusiji da obustavi vojne operacije u Ukrajini

Međunarodni sud pravde saopštio je da je "duboko" zabrinut zbog upotrebe ruske sile u Ukrajini

  • 12
Međunarodni sud, Hag Foto: Tanjug/AP

Međunarodni sud pravde (MSP) naložio je danas Rusiji da odmah obustavi vojne akcije u Ukrajini, u presudi povodom tužbe Kijeva protiv Moskve.

Međunarodni sud pravde saopštio je da je "duboko" zabrinut zbog upotrebe ruske sile u Ukrajini.

- Sud je svestan obima ljudske tragedije koja se dešava u Ukrajini... Sud je duboko zabrinut zbog upotrebe sile od strane Ruske Federacije u Ukrajini koja pokreće veoma ozbiljna pitanja međunarodnog prava - rekla je Džoan Donohu, predsedavajući sudija, dok je čitala sudsku odluku o privremenim merama.

- Ruska Federacija treba odmah da obustavi vojnu operaciju koja je počela 24. februara na teritoriji Ukrajine - navele su sudije u presudi, prenosi Rojters.

Oni takođe traže od Moskve da i druge snage pod njenom kontrolom ili koje imaju podršku Rusije prekinu vojna dejstva.

Zelenski: Ukrajina je odnela potpunu pobedu

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pozdravio je danas naredbu Međunarodnog suda pravde (MSP) da Rusija obustavi svoje vojne akcije u Ukrajini.

- Ukrajina je odnela potpunu pobedu u svom predmetu protiv Rusije na Međunarodnom sudu pravde. MSP je naložio da se odmah zaustavi napad. Naredba je obavezujuća prema međunarodnom pravu. Rusija mora odmah da se povinuje. Ignorisanje naredbe će još više izolovati Rusiju - poručio je Zelenski u objavi na Tviteru, prenosi Rojters.

Video: Obraćanje Zelenskog Kongresu SAD: Ispraćen aplauzom na velikom video-bimu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Hogar

    16. mart 2022 | 17:20

    Kao sto su nalozili da Nato prekine agresiju na Srbiju...Irak.....Avganistan..Libiju.....Siriju.....ha ha ha i kao sto ste kaznili americku administraciju...kdante...vojnike za ratne zlocine ...dvostruki arsini . ...nece proci ove noci....ukinuce vas Putko jednim potezom....kao sto treba ukinuti i UN

  • S.z

    16. mart 2022 | 17:20

    A u Jemenu ? I za Libiju i Irak ste ćutali ? Pa ovo je "milosrdni andjeo" u Ruskoj izvedbi nije to rat već pomoć "napaćenom" Ruskom narodu. Dvostruki aršini ovaj svet polako ali sigurno vode u propast.

  • Gaga

    16. mart 2022 | 17:21

    Nije prekinuo zbog sankcija ,histerije Amerike i poltrona Evrope ali zbog suda i pravde na koju se pozivaju odmah ce Putin da prekine.Bas je njih cekao .

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA