Portparol ruskog Ministarstva odbrane tvrdi: Rusija uklonila svoje zalihe hemijskog oružja

- Ruska Federacija je, za razliku od SAD, odavno ispunila svoje međunarodne obaveze tako što se u potpunosti rešila svojih zaliha hemijskog oružja - rekao je Igor Konašenkov

  • 1
Ruska vojska Foto: Tanjug/AP

Rusija je, za razliku od SAD, u potpunosti ispunila svoje međunarodne obaveze tako što je u celosti uklonila svoje zalihe hemijskog oružja, izjavio je danas portparol ruskog Ministarstva odbrane Igor Konašenkov.

- Želim zvanično da saopštim: ruske vojne jedinice uključene u specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini nemaju i ne mogu da imaju hemijska ubojita sredstva. Ruska Federacija je, za razliku od SAD, odavno ispunila svoje međunarodne obaveze tako što se u potpunosti rešila svojih zaliha hemijskog oružja - rekao je Konašenkov, piše TAS S, prenosi Tanjug.

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izrazio je u utorak zabrinutost da Rusija možda pokušava da stvori izgovor za upotrebu hemijskog oružja u Ukrajini, preneo je AP.

Stoltenberg je novinarima u Briselu rekao da "apsurdne tvrdnje" Rusije o biološkim laboratorijama NATO i hemijskom oružju u Ukrajini predstavljaju "apsolutnu laž".

- Ovo je samo još jedna laž. I zabrinuti smo da bi Moskva mogla da organizuje insceniranu operaciju, moguće sa upotrebom hemijskog oružja - rekao je Stoltenberg.

On je naveo i da bi svaka ruska upotreba hemijskog oružja predstavljala kršenje međunarodnog prava, naveo je AP.

Uništeno 1.367 tenkova i 180 letelica

Od početka vojne operacije u Ukrajini Oružane snage Rusije uništile su 180 aviona i helikoptera, 1.367 tenkova i drugih oklopnih vozila, naveo je Konašenkov.

Prema njegovim navodima, uništena su i 132 višecevna raketna sistema, 502 poljska artiljerijska i minobacačka topa, kao i 1.156 jedinica specijalnih vojnih vozila.

Kako je naveo, avijacija i PVO Rusije tokom dana oborili su jedan ukrajinski helikopter Mi-24 i šest dronova u regionu naselja Sarani, prenosi Sputnjik.

Takođe, prema njegovim rečima, operativno-taktička, vojna i bespilotna avijacija pogodila je tokom proteklog dana 34 vojna objekta Ukrajine.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA