Tajni program obuke CIA u Ukrajini pomogao je Kijevu da se pripremi za rusku operaciju

Pravila angažovanja agencije na ukrajinskim linijama fronta bila su jasna: savetujte i trenirajte, ali nemojte sami učestvovati u borbi, podsetili su bivši zvaničnici

  • 9
Ukrajina, ukrajinska vojska, vojnik, tenkovi, artiljerija, naoružanje Foto: Anatolii STEPANOV / AFP / Profimedia

Ukrajinski snajperisti imali su problem: ruske snage u istočnoj Ukrajini pokušavale su da ih zaslepe. Dok su Ukrajinci gledali kroz nišan u pokušaju da nađu mete, Rusi su počeli da određuju njihovu lokaciju koristeći odsjaj stakla, i gađali su ih visokoenergetskim laserima, oštetivši vid snajperista.

Dve strane su se borile u neposrednoj blizini. Početkom 2014. Rusija je već izvršila invaziju i anektirala ukrajinsko poluostrvo Krim. Ubrzo nakon toga, proruski pobunjenici u istočnom regionu Donbasa započeli su secesionistički rat protiv Kijeva. Ruske trupe su ubrzo ušle u borbu. Tako je, tiho, učinila i CIA, piše Yahoo News.

Kako su borbene linije postajale sve čvršće u Donbasu, mala, odabrana grupa veterana paravojnih snaga CIA-e otišla je na svoja prva tajna putovanja na prve linije fronta kako bi se tamo sastala sa ukrajinskim kolegama, prema rečima bivših američkih zvaničnika.

Paravojne formacije CIA su ubrzo zaključile da se u Rusiji i njenim zastupnicima agencija suočava sa protivnikom čije su sposobnosti daleko nadmašile islamističke grupe sa kojima se CIA borila u ratovima nakon 11. septembra.

- Brzo smo naučili puno toga, uključujući i ruske tehnike zaslepljivanja laserom. To s***nje se ne bi dogodilo sa talibanima - rekao je bivši visoki obaveštajni zvaničnik.

Od početka specijalne operacije ruske vojske 24. februara, ukrajinska vojska je prkosila predviđanjima o brzom kolapsu, držeći ključne gradove protiv ruskog napredovanja i nanevši gubitke ruskim trupama i materijalnim sredstvima.

Ukrajinska vojska tvrdi da je ubila bar tri ruska generala, uključujuči najmanje jednog koji je eliminisan snajperskom vatrom.

Bar deo žestokog otpora ukrajinskih snaga ima svoje korene u sada zatvorenom tajnom programu obuke CIA koji se vodi sa istočnih linija fronta Ukrajine, rekli su bivši obaveštajni zvaničnici za Yahoo News. Svi su tražili da budu anonimni.

Program je vođen u okviru prethodno postojećih ovlašćenja za CIA-u i nije zahtevao novu pravnu odluku za agenciju, poznatu kao nalaz tajne akcije, rekao je bivši zvaničnik nacionalne bezbednosti.

U okviru programa obuke, paravojne formacije CIA naučile su svoje ukrajinske kolege snajperskim tehnikama: kako upravljati protivtenkovskim projektilima i drugom opremom Javelin isporučenom iz SAD, kako da izbegnu digitalno praćenje koje Rusi koriste kako bi odredili lokaciju ukrajinskih trupa, što ih ostavlja ranjivim na artiljerijski napad, kako koristiti alate za tajnu komunikaciju i kako ostati neotkriven u ratnoj zoni, a istovremeno izvlačiti ruske i pobunjeničke snage sa njihovih pozicija, između ostalog, prema bivšim zvaničnicima.

Nakon ruskog upada 2014. godine, američka vojska je takođe pomogla u vođenju dugogodišnjeg, javno priznatog programa obuke za ukrajinske trupe u zapadnom regionu zemlje, daleko od linija fronta. Taj program je takođe uključivao uputstva o upotrebi protivtenkovskih projektila Javelin i obuku snajpera.

Yahoo News je u januaru izvestio o tajnoj CIA inicijativi za obuku ukrajinskih snaga za specijalne operacije i drugog obaveštajnog osoblja sa sedištem u SAD. Taj program, koji je počeo 2015, takođe je uključivao instrukcije u korišćenju oružja, tehnike kamuflaže i tajne komunikacije. Medij je ranije otkrio i da su paravojne formacije CIA putovale u istočnu Ukrajinu kako bi pomogle snagama odanim Kijevu u njhovoj borbi protiv Rusije i separatističkih saveznika.

Američki zvaničnici prethodno su negirali za Yahoo News da su programi obuke CIA bili orijentisani na ofanzivu.

- Svrha obuke i obuke koja je održana bila je da se pomogne u prikupljanju obaveštajnih podataka - rekao je visoki obaveštajni zvaničnik.

Ova inicijativa je, kažu bivši zvaničnici agencije, pomogla ukrajinskim snagama za specijalne operacije u borbi tokom trenutnog napada Rusije, koji je Evropu gurnuo u njen najgori sukob u poslednjih nekoliko decenija.

Ukrajina ukrajinska vojska Rusija tenzije sukob Foto: Tanjug/AP

Bivši zvaničnici američke obaveštajne službe veruju da program još uvek donosi plodove.

- Mislim da vidimo veliki uticaj snajperista. Pogotovo što su ruske snage zaglavile zbog nedostatka zaliha. Mislim da se obuka zaista isplatila - rekao je bivši zvaničnik.

Kada su paravojne formacije CIA-e prvi put otputovale u istočnu Ukrajinu nakon početnog upada Rusije 2014. godine, imale su dva zadatka. Prvo im je naređeno da utvrde kako bi agencija na najbolji način mogla da pomogne u obuci ukrajinskog osoblja za specijalne operacije u borbi protiv ruskih vojnih snaga i njihovih separatističkih saveznika, vodeći žestoki rat protiv ukrajinskih trupa u regionu Donbasa.

Ali drugi deo misije je bio da se testira hrabrost samih Ukrajinaca, prema bivšim zvaničnicima.

- Agencija je morala da utvrdi "kičmu" Ukrajinaca - rekao je bivši visoki zvaničnik CIA. Pitanje je bilo: "Da li će se otkotrljati ili će ustati i boriti se?" podsetio je bivši zvaničnik.

Ukrajinci, kako su formacije CIA prenele svojim nadređenima, stvarno su bili spremni za borbu.

Operativci CIA-e su svoje ukrajinske kolege naučili najboljim veštinama za neregularno ratovanje, rekao je bivši visoki obaveštajni zvaničnik.

- Pokušali smo da se zaista fokusiramo na operativno planiranje, zatim na zaista teške vojne veštine kao što je dalekometno streljaštvo - ne samo sposobnost da to uradimo, već i da znamo kako to da uradimo na bojnom polju, da zaista iscrpimo vođstvo na drugoj strani - rekao je on.

Zbog osetljivosti misije, agencija je odlučila da pošalje iskusne operativce.

- Sve što smo radili u Ukrajini moglo je da bude pogrešno protumačeno i da eskalira tenzije. U pratnji strateški orijentisanih, veteranskih paravojnih jedinica koje je poslala agencija bili su taktički specijalisti, poput snajperista, koji su takođe radili za Centar za posebne aktivnosti CIA - rekao je on.

Ali nakon više od decenije fokusirane na rat protiv terorizma, visokotehnološko okruženje na bojnom polju bilo je šok za CIA.

Ruski vojnici i njihovi saveznici koristili su dronove, mobilne tornjeve i drugu opremu da trianguliraju telefone i elektronske uređaje Ukrajinaca i paravojnih jedinica CIA na linijama fronta - a zatim su ih brzo ciljali tim informacijama, prema bivšim zvaničnicima.

- Ukrajinski vojnici su koristili mobilne telefone u rovu. Ljudi su bili razneseni u komadiće - prisetio se zvaničnik.

Ukrajina ukrajinska vojska Rusija tenzije sukob Foto: Tanjug/AP

Paravojne jedinice CIA-e trebalo je da izvrše brza prilagođavanja, podsetili su bivši zvaničnici. Zvaničnici agencije bili su primorani da razviju nove načine bezbednih komunikacionih sistema kako bi paravojske mogle da "komuniciraju, a zatim da se kreću".

Agencija je ubrzo razvila nove alate kako bi osigurala da paravojne jedinice mogu bezbedno da prenose informacije jedni drugima na linijama fronta, kao i Vašingtonu, bez obaveštavanja Rusa.

Paravojne jedinice takođe su podelile neke od ovih tehnika sa svojim ukrajinskim kolegama.

Pravila angažovanja agencije na ukrajinskim linijama fronta bila su jasna: savetujte i trenirajte, ali nemojte sami učestvovati u borbi, podsetili su bivši zvaničnici.

Program CIA sa sedištem u Ukrajini funkcionisao je godinama, prema bivšim zvaničnicima. Ali kako je pretnja ruske invazije velikih razmera postajala sve akutnija prošlog meseca, Bajdenova administracija, koja je još uvek osećala posledice povlačenja iz Avganistana, povukla je svo osoblje CIA-e iz zemlje, uključujući paravojne formacije u ratnim zonama, prema rečima bivšeg obaveštajnog zvaničnika u bliskom kontaktu sa kolegama u američkoj vladi.

Ali čak i ako kadar CIA paravojnih trenera više nije u Ukrajini, efekat programa obuke agencije - kako u SAD tako i na istočnom frontu Ukrajine - "ne može se preceniti", rekao je bivši visoki zvaničnik CIA.

- Ove elitne jedinice koje je obučavala agencija stvorile su snažno jezgro za današnje veće ukrajinske vojne snage - kaže ovaj zvaničnik.

Video: Lavrov dočekao turskog kolegu u Moskvi: Srdačno se izgrlio sa Čavušogluom

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Go go

    17. mart 2022 | 12:56

    I?Posle im kriv đavo?

  • Hogar

    17. mart 2022 | 13:16

    Oni sunobucavali i Azov fasisticku ukrajinsku jedinicu...debelo su umesani u sukob ...Putin ima svako.pravo da ih bombarduje i ako ih uhvati nema zarobljavanja

  • Hogar

    17. mart 2022 | 13:17

    Svuda pustaju pipke i posle pricaju o pravima i demokratini

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA