≫ 

U danu imaju 600.000 slučajeva, a stopa smrtnosti od kovida im među najnižima na svetu: Kako im to uspeva?

Iako je i četvrtak registrovano 621.328 novih slučajeva, a do kraja januara su beležili po 9.000 pre nego što je stigao omikron, broj hospitalizacija u ovoj zemlji se samo udvostručio, a popunjenost intenzivne nege je 65 odsto

  • 1
koronavirus, Južna Koreja Pixabay.com

Južna Koreja došla je do, naizgled, dve kontradiktorne prekretnice u pandemiji - zabeležila je više od 600.000 novih slučajeva zaraze u jednom danu, što je više od bilo koje druge države, a istovremeno, ova zemlja ima jednu od najnižih stopa smrtnosti u svetu.

Dok bi bilo gde drugde ovakav skok broja obolelih bio signal da je pandemija van kontrole i da se samo čeka porast broja smrtnih slučajeva, u Južnoj Koreji slika je složenija.

Činjenica da beleže neverovatne brojke je samo dokaz da Južna Koreja i dalje uporono vrši masovna testiranja, od kojih su mnogi digli ruke kako kovid polako postaje endemski. Ipak, ovo je razlog što ova zemlja beleži daleko manji broj smrtnih slučajeva od mnogih drugih, kažu stručnjaci.

To što zvanično dijagnostifikuju većinu infekcija, Južnoj Koreji omogućava da na vreme uoči rizične slučajeve i da ih adekvatno leči, ili ukoliko je to potrebno, da pacijent hospitalizuje pre nego što simptomi postanu mnogo gori.

Sve to u kombinaciji sa stopom vakcinisanosti od 88 odsto, i činjenici da je u ovoj zemlji najviše ljudi primilo buster dozu nego bilo gde u svetu, pogotovo među starijom populacijom, doprinelo je da stopa smrtnosti u ovoj zemlji bude svega 0,14 odsto. To je desetina stopa koje beleže SAD i Velika Britanija, a u Južnoj Koreji je stopa smrtnosti pre dva meseca bila 0,88%. Fascinatna je činjenica da stopa opada iako broj oboelih dramatično raste.

Nikad nisu uvodili lokdaun

Neortodoksni pristup je tipičan korejski odgovor na pandemiju, koja je od samog početka bila "dalekovida". Zemlja je rano počela da koristi brzo testiranje i visokotehnološko praćenje kontakata, koristeći lekcije naučene iz prethodnih epidemija.

Iako je zabeleženo više od 8 miliona slučajeva od početka 2020. godine, Koreja nikada nije uvela lokdaun i uspela je da prevaziđe spor početak vakcinacije gledajući dalje od tih prvih doza i dajući prioritet snabdevanju buster dozama, koje su bilie usmerene na starije osobe.

Fokus Južne Koreje na testiranju činjenično je bio skup. Potrošili su oko 1,3 milijarde dolara na PCR testove do sada, pokazuju zvanični podaci. Južna Koreja sada ima kapacitete da sprovede milion PCR testova dnevno.

Ipak, ovoliko ulaganje im se svakako isplatilo, kažu zvaničnici. Upravo zbog toga što nijednog trenutka nisu imali prenatrpane bolnice i zdravstveni sistem je ostao neopterećen.

Iako je i četvrtak registrovano 621.328 novih slučajeva, a do kraja januara su beležili po 9.000 pre nego što je stigao omikron, broj hospitalizacija u ovoj zemlji se samo udvostručio, a popunjenost intenzivne nege je 65 odsto.

- Još jedna ključna stvar u prevenciji smrti je kapacitet intenzivne nege i korejske bolnice generalno dobro upravljaju situacijom - rekao je Čoi Jae-vok, profesor preventivne medicine na Korejskom univerzitetu za medicinu.

Sada, uprkos tome što registruju najveći broj slučajeva u svetu, zbog pada stope smrtnosti vlada razmišlja o daljem ublažavanju anti-kovid mera, uključujući ukidanje ograničenja za privatna okupljanja od šest osoba i produženje radnog vremena restorana.

Zdravstveni zvaničnici Južne Koreje kažu da su bili bolje pripremljeni da se nose sa talasima pandemije koronavirusa delom zbog lekcija naučenih tokom neuspešnog rešavanja izbijanja respiratornog sindroma na Bliskom istoku 2015. Ključna lekcija je - ostanite okretni i brzo reagujte.

Kada je omikron "zavladao" krajem januara, Južna Koreja je, umesto da bude preopterećena, udvostručila testiranje. Kao i u mnogim drugim zemljama, i oni su počeli da koriste brze antigenske testove. Međutim, u ovoj državi, svako ko je dobio pozitivan test kod kuće, morao je da ode u državnu ustanovu i uradi PCR test da bi se potvrdila zaraza.

Odatle, pozitivni koji su bili asimptomatični, ili su imali blage simptome, slati su kući u karantin, a oni koji su bili u riziku da razviju teže simptome odmah su slati u bolnicu.

- Idealnije je koristiti PCR testove sa visokom preciznošću što više, ali je usvajanje brzog testa mera za zaštitu rizičnih grupa koje imaju veći rizik da se teško razbole - navode zvaničnici.

Vakcinacija starijih

Istovremeno, Koreja je pojačala vakcinaciju nakon što je u početku zaostajala, fokusirajući posebnu pažnju na inokulaciju starijih i osoba sa visokim rizikom. Skoro 86% stanovništva bilo je potpuno vakcinisano kada je omikron počeo da se širi, a više od 90% onih koji imaju 60 i više godina takođe je primilo i buster dozu.

- Stopa mortaliteta je blizu nule među onima starijim od 60 godina i mlađima koji su dobili treću dozu - rekao je Park Hjang, generalni direktor odeljenja za prevenciju i upravljanje epidemijom u Ministarstvu zdravlja.

Najviše smrtnih slučajeva zabeleženo je u maloj grupi starijih građana koji nisu primili vakcinu.

Ipak, iako je stopa smrtnosti u opadanju, Čoi za korejskog Univerziteta kaže da se prerano ukidaju anti-kovid mere.

Druge zemlje, uključujući SAD i Veliku Britaniju ukidaju ograničenja jer je stanovništvu postalo lakše da živi uz kovid, čak i kada se broj slučajeva i smrti ponovo povećavaju.

- Sadašnje ublažavanje mera za prevenciju virusa neizbežno će dovesti do više smrtnih slučajeva i kritičnih slučajeva, a vlada ne bi trebalo da bude ta koja procenjuje da je to u redu samo zato što ima dovoljno kreveta za intenzivnu negu - rekao je Čoi.

Video: Potresne slike od Italije do Južne Koreje: Korona virus ne jenjava, situacija sve gora

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA