Rusi objavili dokumente o navodnom učešću Pentagona u finansiranju vojno-bioloških projekata u Ukrajini

Ti dokumenti su navodno od 6. marta 2015, a za sada se nisu oglasili ni Pentagon ni ukrajinske vlasti o navodima ruskog ministarstva

  • 8
Pentagon, Pentagon zgrada sedište Foto: Tanjug/AP

Ministarstvo odbrane Rusije objavilo je dokument kojim se navodno potvrđuje učešće Pentagona u finansiranju vojno-bioloških projekata u Ukrajini.

Ti dokumenti su navodno od 6. marta 2015. godine.

Prema njihovim navodima, novac su primile laboratorije ukrajinskog Ministarstva odbrane u Kijevu, Odesi, Lavovu i Harkovu, i to ukupno 32 miliona dolara.

Ove biološke laboratorije su navodno izabrane za izvršioce projekta za proučavanje patogena krimsko-kongsko hemoragijske groznice, leptospiroze i hantavirusa, budući da ovi patogeni imaju prirodna žarišta u Ukrajini i Rusiji, a njihova upotreba se može prikriti kao prirodna izbijanja, navodi rusko Ministarstvo odbrane.

Tokom realizacije ovih projekata izolovano je 6 porodica virusa (uključujući i korona viruse) i tri vrste patogenih bakterija (uzročnika kuge, bruceloze i leptospiroze) koje se brzo prenose sa životinja na ljude i otporne su na lekove, saopštilo je ministarstvo.

Takođe, navode, dokumenti potvrđuju prenos 5.000 uzoraka krvnog seruma od ukrajinskih državljana u Lugar centar u Tbilisiju koji je povezan sa Pentagonom.

U referentnu laboratoriju Velike Britanije prebačena su 773 biološka testa. Analiza sugeriše da ukrajinski stručnjaci nisu svesni potencijalnih rizika prenosa biomaterijala i da nemaju pravu predstavu o pravim ciljevima istraživanja koje je u toku, saopštilo je ministarstvo.

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je da je saznalo za hitno uništavanje dokumenata u Hersonskoj biološkoj laboratoriji.

Prema njihovim rečima, jedan od razloga može biti prikrivanje informacija o izbijanju dirofilarijaze u Hersonu 2018. godine, bolesti koju prenose komarci.

Takođe je rečeno da se postavlja pitanje zašto su u februaru otkrivene 4 infekcije, što nije tipično za životni ciklus ovih insekata. Predstavnici Pentagona su u aprilu 2018. posetili lokalne zdravstvene ustanove, gde su se upoznali sa rezultatima epidemiološke istrage i kopirali medicinsku dokumentaciju, navodi se.

Ministarstvo je takođe skrenulo pažnju na nagli porast broja infekcija u DNR i LNR u 2018. godini, tuberkulozom izazvanoj novim sojevima otpornim na više lekova, više od 70 smrtnih slučajeva koji su nastupali brzo otkriveni su tokom masovne epidemije u regionu Pesok. Ovo može ukazivati na namernu infekciju ili slučajno curenje patogena iz jedne od bioloških laboratorija koje se nalaze u Ukrajini, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Ni SAD, ni Ukrajina još se nisu oglasili povodom ovih tvrdnji.

Video: Gori skladište goriva kod Luganska: Rusi tvrde da je Ukrajina granatirala postrojenje

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Бранислав

    17. mart 2022 | 14:43

    ево ко стоји и иза корона пандемије...англо-саксонско зло !

  • SAD & NATO fašizam

    17. mart 2022 | 14:54

    uz podršku EU polako izlazi u javnost. Toliko o njihovoj demokratiji i humanosti

  • Праведник

    17. mart 2022 | 14:40

    Могу само рећи : Свака част. Неко је забрљао чим није све спаљено, али супер што се дочепасте папирологије...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA