≫ 

Završen razgovor Bajdena i Si Đinpinga

Dvojica lidera prvi put su danas razgovarali od novembra

  • 6
Džozef Bajden i Si Đinping Foto: Tanjug/AP

Lideri SAD i Kine, Džo Bajden i Si Đinping, razgovarali su danas putem video poziva o situaciji u Ukrajini.

Bela kuća je oko 16 sati objavila da je razgovor završen. Razgovor je trajao sat i 50 minuta.

Sastanak dvojice lidera počeo je nešto posle 14 časova po našem vremenu, a ovo je bilo prvi put da su razgovarali od video samita u novembru prošle godine.

Tokom razgovora Si Ðinping je rekao Bajdenu da sukobi i konfrontacije nisu u interesu bilo koga.

- Odnosi između države ne mogu da pređu u fazu vojne konfrontacije. Sukob i konfrontacija nisu nikome u interesu. Mir i bezbednost su najdraže blago međunarodne zajednice - rekao je Si tokom poziva, prenosi CCTV.

Si je dodao da "ukrajinska kriza nešto što ne žele da se dešava".

Tokom razgovora Si je rekao da Kina i SAD imaju odgovornost da obezbede mir.

- Kao stalne članice Saveta bezbednosti UN i dve najveće svetske ekonomije, ne samo da moramo da vodimo razvoj kinesko-američkih odnosa pravim putem, već i da preuzmemo naše međunarodne odgovornosti i uložimo napore za mir i spokoj u svetu - rekao je Si u video pozivu, prenose kineski mediji.

Predsednik Kine je istakao da Kina i SAD moraju da vode bilateralne odnose u pravom smeru i takođe, preuzmu međunarodnu odgovornost i ulože napore za postizanje mira u svetu.

Bajden izneo posledice po Kinu ako podrži napad Rusije na Ukrajinu

Bela kuća je saopštila da je Džo Bajden "izložio implikacije i posledice ako Kina pruži materijalnu podršku Rusiji" u skoro dvočasovnom telefonskom razgovoru sa kineskim liderom.

Bajden je izneo stavove Sjedinjenih Država i američkih saveznika i partnera o ovoj krizi. Detaljno je opisao napore SAD da spreče napad, a zatim odgovore na njega, "uključujući nametanje troškova Rusiji".

Bajden je istakao svoju podršku diplomatskom rešavanju krize. Dvojica lidera su se takođe složila oko važnosti održavanja otvorenih linija komunikacije za upravljanje konkurencijom između dve zemlje.

Portparol Bele kuće rekao je da su razgovori, koji su trajali dva sata, bili "direktni, sadržajni i detaljni".

Ovaj razgovor privukao je veliku pažnju svih jer niko tačno ne zna šta može da se očekuje. Podsetimo, Kina je od početka ukrajinske krize pokušala da "održi balans" i nijednog trenutka nije zvanično osudila Putinovu odluku, ali je Si Đinping istakao da je situacija zabrinjavajuća, da je Kini "izuzetno žao" zbog izbijanja rata i da će "aktivno da radi i podrži mirno rešenje konflikta".

Video: Bajden: Putin je ratni zločinac, nanosi pustoš Ukrajini

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA