"Nema razlike između Rusa i životinja koje ubijam": Lovac Aleks ide da brani Ukrajinu

Smatra kako bi njegova uloga, uloga snajperiste, mogla da bude presudna

  • 29
Snajper, snajperista Foto: Profimedia

Aleks, čije prezime nije navedeno, jedan je od dobrovoljaca koji su se uključili u rat koji je Rusija započela protiv Ukrajine. Britanski medij navodi da je reč o 45-godišnjaku koji se pre bavio finansijama. Od detinjstva se međutim bavio i lovom, ispričao je. "Želeo sam da učinim nešto za svoju domovinu", rekao je Aleks, koji sada u šumi u blizini Kijeva vežba pucanje, preneo je BBC.

Smatra kako bi njegova uloga, uloga snajperiste, mogla da bude presudna.

- Istorijski gledano, u svakom ratu rad snajperista na bojnom polju bio je vrlo važan. Oni mogu da zaštite druge trupe. Moramo vežbati, biti spremni, braniti ulice, polja i šume.

S lova na divljač postepeno se prebacuje na stvarni rat.

- Mislim da nema razlike između životinja koje pokušavam da ustrelim i životinja koje dolaze ovamo da ubijaju naše ljude, našu decu, da uništavaju naše zgrade i naš život - prenosi Index.

Instruktor Levan 2008. bio deo gruzijske vojske 

BBC je nadalje razgovarao i s drugim dobrovoljcima koji će braniti Kijev. Obučava ih instruktor Levan iz Gruzije, koji se protiv Rusije borio 2008. godine u svojoj domovini. Britanski medij spominje da je drška njegovog pištolja ukrašena simbolom Panišera, lika iz stripa.

Levan je istakao da je ovo rat za slobodu, ne samo za Ukrajinu.

- Niko ne zna šta donosi budućnost. Ali mi smo ovde i borićemo se. Imamo hrabra srca. To je najvažnije.

BBC navodi da je Kijev grad koji ukrajinske snage mogu kvalitetno i dugo da brane, što im je dalo na vremenu tokom kog mogu da se pripreme.

"Pokušavam da sastavim testament dok javni beležnici još rade"

Razgovarali su i s 32-godišnjim Arturom koji, kazao je, odbranom Kijeva želi da zaštiti budućnost četvorogodišnje ćerke Leje. Inače, 2014. godine bio je jedan od Ukrajinaca koji su predvodili proevropsku revoluciju na Majdanu.

- Pokušavam da sastavim testament dok javni beležnici još rade kako bi moj novac bio prebačen porodici. Ovo je lutrija, kao ruski rulet. Možda ćete živeti, a možda umreti. Dogovaram se s prijateljima iz Ukrajine kako će privremeno izdržavati moju porodicu ako umrem.

Arturova ćerka je u Lavovu, relativno sigurnom mestu usred ruske agresije.

- Juče nisam mogao da je nazovem jer smo bili u pripravnosti, a sada misli da nisam hteo da razgovaram s njom. Ne mogu to ni da joj objasnim. U drugačijem smo svetu, poput noćne more."

"Bojim se da će uništiti Kijev koliko je god to moguće"

- Svi se boje da će ovo biti dug rat. Bila bi to bitka resursa i otpornosti. Koliko ćemo mi živeti ovako kao društvo, a koliko oni? Stvarno se bojim da će iz slabosti, iz očaja jer gube ovaj rat, uništiti Kijev koliko je god to moguće - kazao je Artur za BBC.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • bob

    22. mart 2022 | 22:00

    rusi apsolutno ne gube rat a ove debilcine sto idu tamo ima da se vrate kuci u vrecama. Zadojila ih medijska fama oko pomoci zemlji koja se prodala zapadu.

  • Kimi

    22. mart 2022 | 22:13

    Oce i on nakon 20 min da završi, ko i onaj kanadjanin?

  • Србин

    22. mart 2022 | 22:06

    Ловац иде да ратује против прекаљених војника. То је као да ФК Синђелић изађе на мегдан Барселони, отприлике...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA