≫ 

Moskva pre 3 nedelje poslednji put objavila podatke o poginulim vojnicima: Koliko je Rusa ubijeno u Ukrajini?

I dok Rusija odbija da se oglasi, glasine o velikim gubicima nastavile su da se šire, pa mnogi danas tvrde da je u sukobima ubijeno još stotine ili hiljade ljudi

  • 4
ruski vojnik Printscreen: Ilsutracija/ YouTube/John_galt

Prošle su tri nedelje otkako je Rusija poslednji put ažurirala broj poginulih vojnika u sukobima u Ukrajini. Na taj način ostavili su ovo pitanje otvorenim za brojna nagađanja o broju poginulih i ranjenih u ovoj haotičnoj prvoj fazi sukoba.

Početkom marta, rusko Ministarstvo odbrane je saopštilo da je do tog trenutka 498 ruskih vojnika poginulo u akciji, dok je oko 1.500 njih ranjeno.

Analitičari su odmah nakon što su ove brojke saopštene rekli da ih treba uzeti sa rezervom, dok su za to vreme zapadni i ukrajinski zvaničnici tvrdili da su ove brojke deset, 20, pa čak i 30 puta veće od prijavljenih. Oni su tada napomenuli da su brojevi poginulih ruskih trupa slični onima nakon rata u Čečeniji i Avganistanu.

I dok je Rusija odbijala da se oglasi ovim povodom, glasine o velikim gubicima nastavile su da se šire, pa mnogi danas tvrde da je u sukobima ubijeno još stotine ili hiljade vojnika.

- Ti podaci su kao državna tajna. Ne znam tačno koliko je ljudi do sada poginulo, bolje je da govorimo o drugim stvarima - rekao je ruski vojni analitičar za Guardian, koji je želeo da ostane aniniman.

Danas se, posle tri nedelje povodom ovog pitanja oglasio portparol Kremlja Dmitrij Peskov koji je rekao da će Ministarstvo odbrane dati informacije o broju poginulih vojnika, kada oni budu procenili da treba.

Ruski mediji koji se bave izveštavanjem o sukobima u Ukrajini, a koji još uvek posluju unutar te zemlje prestali su da izveštavaju o broju poginulih, jer su cenzori, nakon uvođenja novog Zakona zabranili bilo kakvu diskusiju koja situaciju u Ukrajini naziva ratom ili invazijom.

Slučaj tabloida Komsomolskaja pravda

Međutim, u ponedeljak je ruski tabloid Komsomolskaja pravda, koji je inače blizak Kremlju, objavio vest da je prema podacima Ministarstva odbrane do sada u akciji ubijen 9.861 ruski vojnik, a da je 16.153 ranjeno.

Nekoliko trenutaka kasnije, ovi podaci su navodno odmah skinuti sa sajta, a nijedna druga medijska kuća u zemlji nije objavila ove navode, pa ostaje nejasno odakle pomenutom tabloidu ove informacije.

Snimci ekrana koji su nastali nekoliko minuta pre nego što je vest izbrisana, ubrzo su se proširili društvenim mrežama, posebno po Twiteru i Telegramu.

Mediji je kasnije tvrdio da je njihov sajt privremeno hakovan.

- Pristup administratoru našeg interfejsa je privremeno hakovan i na našem sajtu je objavljen lažan podatak koji se tiče specijalne vojne operacije u Ukrajini. Lažna informacija je odmah obrisana - saopštila je Komsomolskaja pravda.

Ono što mnogima uliva sumnju u istinitost ovih tvrdnji je činjenica da su izbrisali i pasus u kom se navodi da je rusko Ministarstvo demantovalo navode ukrajinskih kolega o navodnim velikim gubicima u Ukrajini.

S obirom na to da je malo zvaničnih informacija o ovoj temi do sada objavljeno, novinari su, kako bi prikupili informacije, kontaktirali pogrebna preduzeća i mrtvačnice. Za to vreme zvaničnici su sve koji su objavili bilo kakve podatke optuživali da šire dezinformacije.

- Zapad pokušava da podeli naše društvo. Spekulacijama o vojnim gubicima, socio-ekonomskim posledicama koje su ostavile sankcije žele da izazovu pobunu građana u Rusiji - izjavio je Putin u svom obraćanju prošle nedelje.

BBC Rusija je u ponedeljak objavio izveštaj u kom se navodi da je do sada poginulo 557 ruskih vojnika. Ovaj izveštaj sastoji se od imena i prezimena svih vojnika za koje je potvrđeno da su nastradali u sukobima i za sada se smatra najmerodavnijim podatkom o nastradalim ruskim trupama.

Ranije ove nedelje, Radio Slobodna Evropa je objavio vest da su beloruske bolnice pune poginulih ruskih vojnika. Oni se pozivaju na izjavu jednog zaposlenog u regionalnoj bolnici u Homelju, koji je rekao da je navodno više od 2.500 leševa poslato iz te regije nazad u Rusiju.

Druge procene su daleko veće 

Američke obaveštajne službe su ove nedelje dale procenu da je više od 7.000 ruskih vojnika ubijeno u borbama u Ukrajini od kraja februara, što je broj koji je veći od zvaničnog broja poginulih među ruskim vojnicima za dve godine prvog rata u Čečeniji.

Sa druge strane, ukrajinski zvaničnici su u ponedeljak uveče saopštili da je prema njihovim procenama do sada poginulo više od 15.000 ruskih vojnika, slično broju poginulih sovjetskih vojnika tokom deset godina rata u Avganistanu.

Analitičari kažu da su ova prepucavanja oko broja poginulih očekivana u ratu jer Zapad pokušava da naglasi štetu ruske vojske, dok Kremlj na svaki način pokušava da smanji svoje gubitke.

Britanski list Guardian, navodi da je nekoliko vojnih analitičara i organizacija iz Rusije odbilo da govori na ovu temu iz straha od moguće kazne.

Sajt Oryx, koji se bavi analizom gubitaka u vojnoj opremi, saopštio je da je Rusija od početka sukoba izgubila 1.666 vozila, uništeno je 111 tenkova, 74 oklopnih vozila, 123 vozila koje koristi pešadija i 312 kamiona, autmobila i džipova.

- Ova lista obuhvata samo ona vozila i opremu za koja postoji fotografski i video zapis dokaz da su uništena u sukobu. Smatramo da su ovi brojevi znatno veći - saopštio je Oryx.

Video: Ukrajinski vojnici pišu poruke Rusima na granatama

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Kiza

    24. mart 2022 | 07:25

    A kako ovi sa zapada ne kažu koliko je ukrainaca poginulo. Ljigavi lažovi.

  • Рус

    24. mart 2022 | 06:06

    Pa ne idu na letovanje nego u rat. Došlo je vreme i onaj koji je umro od kovida biće da je poginuo u ratu. A ranije je bilo ako ga udari Kamaz piše se da je umro od kovida..

  • Rekao neki ruski izrod

    24. mart 2022 | 07:25

    koji krije ime treba li takvima da verujemo

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA