Putinu savetnik okrenuo leđa: Dao otkaz i napustio Rusiju zbog napada na Ukrajinu?

Anatolij Čubais navodno je napustio poziciju i otišao iz zemlje

  • 7
Anatolij Čubajs, Anatoly Chubais, Vladimir Putin Foto: Profimedia

Ruski izaslanik za klimu Anatolij Čubajs podneo je ostavku i napustio zemlju, a razlog za to je što se protivi ratu predsednika Vladimira Putina u Ukrajini, tvrde dva izvora upoznata sa situacijom, prenosi Bloomberg. Čubajs je postao tako najviši zvaničnik koji je raskinuo sa Kremljom zbog invazije.

Čubajs (66), koji je godinama bio na čelu Rusnano-a, ruske institucije za razvoj inovacija, jedan je od retkih ekonomskih reformatora iz 1990-ih koji su ostali u Putinovoj vladi i održavali bliske veze sa zapadnim zvaničnicima. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov nije odmah odgovorio na zahtev za komentar.

Čubajs, koji slovi za arhitektu ruske privatizacije, sredinom 90-ih je dao Putinu njegov prvi posao u Kremlju i inicijalno je pozdravljao Putinov dalji napredak. Pod Putinovom vlašću, dobijao je najjače poslove u velikim državnim kompanijama, sve dok ga predsednik prošle godine nije imenovao za izaslanika za održivi razvoj.

Otkako je Rusija otpočela specijalnu operaciju u Ukrajini, vlada se našla na udaru kritika u domaćoj javnosti, a Putin je pre nedelju dana upozorio da će se Rusija obračunati sa "probisvetima i izdajnicima", koje je optužio da sarađuju sa Amerikom i njenim saveznicima.

- Svaki narod, a posebno ruski, uvek će moći da razlikuje patriote od ološa i izdajnika i ispljune ih kao mušicu koja im je slučajno uletela u usta. Uveren sam da će ovo prirodno i neophodno samočišćenje društva samo ojačati našu zemlju, našu solidarnost, koheziju i spremnost da odgovorimo na svaki izazov - rekao je Putin.

Prošle nedelje, Arkadij Dvorkovič, koji je bio viši ekonomski savetnik Dmitrija Medvedeva tokom njegovog predsedništva i zamenik premijera do 2018. godine, podneo je ostavku na mesto šefa državnog tehnološkog fonda Skolkovo nakon što je osudio invaziju. Dvorkovič, koji je takođe predsednik Međunarodne šahovske federacije, jedan je od samo nekoliko bivših visokih zvaničnika koji su govorili protiv rata.

Video: Bajden: Putin je ratni zločinac, nanosi pustoš Ukrajini

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA