Južna Koreja ispalila više projektila kao odgovor na aktivnost Severne Koreje

Vojske Južne Koreje i Japana saglasne su da je testiranje ove rakete od strane Severne Koreje najveće do sada zabeleženo

  • 0
Severna Koreja, rakete Foto: Tanjug/AP

Generalštab vojske Južne Koreje je saopštio da su lansirali nekoliko projektila kao odgovor na aktivnost Severne Koreje, koja je prema njihovim navodima ranije danas ispalila balističku raketu dugog dometa.

Japanska obalska straža je ranije saopštila da je Severna Koreja ispalila neidentifikovani projektil koji je pao u ekonomsku zonu Japana, 170 kilometara zapadno od profekture Aomori u severnom delu zemlje u 15.44 sati po lokalnom vremenu.

Vojska Južne Koreje se u međuvremenu takođe oglasila ovim povodom rekavši da je spremna i sposobna da izvrši raketne udare na lokaciju iz koje je Severna Koreja lansirala svoju raketu ukoliko bude potrebno.

Vojske Južne Koreje i Japana saglasne su da je testiranje ove rakete od strane Severne Koreje najveće do sada zabeleženo. Ovo je prvo lansiranje najvećih raketa još od 2017. godine i predstavlja veliki iskorak u razvoju naoružanja ove zemlje, koja tvrdi da poseduje nuklearno oružje.

Pretpostavlja se da je lansiranje ove rakete 11. testiranje u ovoj godini. Ova testiranja su izvršena nakon što je Severna Koreja objavila moratorijum na testiranje ovih raketa, koji je usledio nakon dva Samita između SAD i Severne Koreje na kojima su učestvovali lider Severne Koreje Kim Džong Un i bivši predsednik SAD Donald Tramp, piše Sky news.

Bela kuća je danas osudila lansiranje ove rakete i nazvala ga grubim kršenjem rezolucija Saveta Bezbednosti UN.

- Ova akcija pokazuje da Severna Koreja nastavlja da daje prioritet u razvoju oružja za masovno uništenje i proramu razvoja balističkih raketa u odnosu na dobrobit svog naroda - rekla je na konferenciji za štampu portparolka Bele kuće Džen Psaki.

Japanske vlasti su ranije danas saopštile da je ova raketa najverovatnije novi tip IBCM koji je leteo oko 71 minut do visine od 6.000 kilometara, a pao je na udaljenosti od 1.100 kilometara.

Prema podacima Združenog Generalštaba Južne Koreje, ova raketa je najverovatnije lansirana iz Sunana, koji se nalazi u blizini aerodroma u Pjongjangu.

Podsetimo, ranije ovog meseca, analiza satelitskih snimaka je pokazala da se građevinske aktivnosti na nuklearnom poligonu u Severnoj Koreji nastavljaju iako je Kim Džong Un četiri godine ranije izjavio da je ovaj objekat zatvoren.

Video: Pojavili se snimci voza Kim Džong Una, niko ne zna pravu istinu o stanju lidera Severne Koreje

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA