Dok su vojnici držali oružje, Putin i Zelenski su držali telefone: Sa kim su sve pričali za mesec dana?

Mesec iza nas obeležili su diplomatski napori da se okonča sukob u Ukrajini

  • 6
Volodimir Zelenski Vladimir Putin Foto: Tanjug/AP

Pre tačno mesec dana, 24. februara, Rusija je započela specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini, čiji se kraj još uvek ne nazire. Kad se pogleda unazad, stiče se utisak da je ovo bio jedan od najaktivnijih meseci kada su u pitanju diplomatski razgovori. Ruski i ukrajinski predsednici takođe nisu gubili vreme i obavili su brojne razgovore sa svetskim i evropskim liderima.

Pored redovnih sastanaka sa članovima Kremlja, Saveta za nacionalnu bezbednost ili pojedincima, ruski predsednik Vladimir Putin obavio je i brojne razgovore sa stranim liderima, a tema je bila samo jedna - situacija u Ukrajini.

Prema podacima iz Moskve, Putin je najviše razgovora imao sa Francuskom - čak osam poziva od 24. februara.

Nakon toga sledi Izrael, sa kojim je na vezi bio sedam puta, pa Nemačka, sa kojom je imao šest razgovora.

Putin je tri puta razgovarao sa Indijom, a razgovore je imao i sa Turskom, Luksemburgom, Uzbekistanom, Jermenijom, i zvaničnicima Saveta Evrope, sa kojima je pričao dva puta.

Putin sastanak Foto: Tanjug/AP

Na spisku zemalja sa kojim je ruski predsednik imao kontakt u poslednjih mesec dana nalaze se još Azerbejdžan, Finska, Bahrein, Senegal, Abu Dabi, Južna Afrika, Egipat, Belorusija, Saudijska Arabija, Kirgistan, Kazahstan, Venecuela, Sirija, Kina i Iran.

Putin se i par puta obratio narodu u Rusiji - kada je priznao nezavisnost Donjecka i Luganska i najavio početak specijalne operacije u Ukrajini. Poslednje njegovo pojavljivanje pred publikom bilo je u petak, 18. marta, kada je govorio na stadionu Lužnjiki u Moskvi.

Sa druge strane, ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je proteklih mesec dana pozivao svetske lidere i svet da uvedu sankcije Rusiji i osude specijalnu operaciju.

Zelenski je, sudeći prema objavama na zvaničnom Tviter nalogu predsednika i saopštenjima iz Kijeva, dnevno imao i po nekoliko razgovora.

Od 24. februara Zelenski je razgovarao sa Francuskom, Nemačkom, SAD, Velikom Britanijom, Kanadom, papom, Savetom Evrope, Evopskom komisijom, Grčkom, Turskom, Izraelom, Irskom, Poljskom, Finskom, Slovačkom, Španijom, Luksemburgom, Indijom, Italijom i brojnim drugim zemljama.

Tokom razgovora Zelenski je obaveštavao svoje sagovornike o situaciji u Ukrajini, pozivao na uvođenje sankcija Rusiji ali tražio i uvođenje zone zabrane letenja iznad Ukrajine.

U poslednje dve nedelje Zelenski se putem video linka uključio u najmanje 10 parlamenata, uključujući SAD, Nemačku, Veliku Britaniju, Francusku, Italiju, Japan, EU, Izrael, dok je danas govorio na Samitu NATO u Briselu.

U isto vreme, govorio je svom narodu, ali i u njegovo ime.

Pričao je na ukrajinskom, podsećao na dešavanja iz Drugog svetskog rata, ali i slao direktne poruke liderima.

Zelenski redovno objavljuje i snimke sa ulica Kijeva ili sa mesta na kojem se nalazi od 24. februara.

Izgleda da se njegov pristup do sada delimično isplatio - dobio je sankcije i vojnu opremu, ali ne i zonu zabrane letenja.

Za sada ovi razgovori nisu doveli do okončanja sukoba u Ukrajini, a da li će sledeći telefonski poziv biti između Putina i Zelenskog, svi sa nestrpljenjem čekaju da vide.

Video: Obraćanje Zelenskog Kongresu SAD: Ispraćen aplauzom na velikom video-bimu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Realista

    24. mart 2022 | 20:19

    Pa vojnik i predsednik su različite profesije. Neće valjda Putin nositi pušku? Molite Boga da ne vidite Putina u vojnoj uniformi, e onda je planeta nagrabusila.

  • Za Putina

    24. mart 2022 | 21:40

    I Rusiju

  • J...

    24. mart 2022 | 23:03

    Sad ce ovaj komedija zeleni postati predsednik Amerike!uostalom uz komediju je postao i predsednik ukrasne!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA