Član ruskog pregovaračkog tima saopštio njihove zahteve: Otkrio i kako napreduju pregovori Rusije i Ukrajine

Medinski je rekao da Rusija vidi želju ukrajinskih kolega da odugovlače pregovore

  • 1
Vladimir Medinsky, Medinski Foto: Wikimedia/G.Garitan

Šef ruskog pregovaračkog tima sa Ukrajinom Vladimir Medinski izjavio je danas da ruska strana insistira na "sveobuhvatnom sporazumu" sa Ukrajinom, gde bi, pored neutralnog statusa Ukrajine i bezbednosnih garnacija, bile unete i stavke koje su od vitalnog značaja za Rusku Federaciju.

- Malo je verovatno sklapanje sporazuma sa Kijevom bez demilitarizacije, denacifikacije, priznanja Krima i Donbasa - rekao je Medinski.

On kaže da ruska strana insistira i na još nekim stavkama, bez kojih je, takođe malo verovatno zaključenje sporazuma.

Medinski je istakao i da se dve strane u pregovrima približavaju u razumevanju manje bitnih pitanja, ali je dodao i da je napravljen ograničen napredak za ključna pitanja, preneo je Rojters.

- Pregovori traju cele nedelje, od ponedeljka do petka, u formatu video konferencije i nastavićemo ih sutra. Kada je reč o sporednim pitanjima, pozicije se približavaju. Međutim, kada je reč o glavnim političkim pitanjima, vrtimo se u krug - dodao je on.

Belorusija, mirovni pregovori, rat u Ukrajini, Ukrajina, Rusija Foto: Profimedia/Alexandr Kryazhev / Sputnik

Medinski je rekao i da Rusija vidi želju ukrajinskih kolega da odugovlače pregovore.

- Ne žuri im se, veruju da vreme radi za njih, a iskreno kažu da imaju mnogo centara za odlučivanje sa kojima treba da usaglase određene odluke. To je realnost u kojoj se nalazimo - rekao je on.

Medinski je napomenuo da ukrajinska strana tokom pregovora ima vremena da razmisli, konsultuje se sa trećom stranom.

- Nažalost, oni su, koliko razumemo, a ni oni sami to ne kriju, ograniceni u donošenju nezavisnih odluka. Dakle, trenutno stanje stvari ne unosi optimizam -  naglasio je Medinski, dodaje Rojters.

Video: Rukuju se, rukuju: Počela druga runda pregovora Rusije i Ukrajine

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • mihailovic

    25. mart 2022 | 23:27

    ""Medinski je rekao i da Rusija vidi želju ukrajinskih kolega da odugovlače pregovore. - Ne žuri im se, veruju da vreme radi za njih, a iskreno kažu da imaju mnogo centara za odlučivanje sa kojima treba da usaglase određene odluke. To je realnost u kojoj se nalazimo - rekao je on.""""" ________________________________________________________________ Pogresno je da na ovakav nacin Ruska strana pregovara sa Ukrainskim nacistima. Rusija mora brzo i efikazno da vojnom odlucnom i brzom silom vojno porazi Ukrajinu i primora je na vojnu kapitulaciju. Smatram da Rusija vodi presporo vojnu operaciju u Ukrajini jer da nije tako Ukrajina je morala da vojno i politicki padne za najvise 2 nedelje od pocetka vojne operacije.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA