Putin je kao reptil, bled i hladan: Medlin Olbrajt je ovo napisala jedan dan pred napad Rusije na Ukrajinu

Olbrajtova je umrla u 84. godini

  • 19
Medlin Olbrajt i Vladimir Putin Foto: Profimedia/AFP

Medlin Olbrajt, bivša državna sekretarka SAD, umrla je u sredu od raka u 84. godini, a njen uticaj na međunarodnu politiku daleko će je nadživeti. 

Zanimljivo, Olbrajtova je pisala skoro do pred smrt, a u poslednjem tekstu prisetila se nelagode koju je osetila tokom svog prvog susreta sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom, kad je preuzeo vlast od Jeljcina, pre više od 20 godina.

U tekstu objavljenom u Njujork Tajmsu 23. februara, dakle samo dan pre nego što je Putin doneo odluku da napadne Ukrajinu, Olbrajtova se prisetila detalja susreta koji se desio 2000. godine.

Putin je tada tek preuzeo vlast od Borisa Jeljcina, a Olbrajtova je bila državna sekretarka u kabinetu Bila Klintona.

- Dok sam sedela preko puta njega u Kremlju, odmah me je pogodio kontrast između Putina i njegovog bombastičnog prethodnika, Borisa Jeljcina. Dok sam letela kući, sećala sam se svojih utisaka. Putin je mali i bled, tako hladan kao da je reptil - napisala je.

Olbrajtova je napisala i da je Putina sramota onoga što se desilo sa njegovom državom, i da je odlučio da joj povrati veličinu. Ona je zatim upozorila da bi napad na Ukrajinu bio "istorijska greška", i opisala s kakvim će se posledica Rusija suočiti - snažan otpor Ukrajinaca, jake ekonomske sankcije, i jačanje NATO alijanse.

(Telegraf.rs/Business Insider)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA