≫ 

Kako je Bajden jednom rečenicom "dao adut Putinu": Od njegove izjave se i Makron ogradio

Bela kuća je brzo pokušala da sanira štetu, izdajući saopštenje u kojem navodi da predsednik Bajden nije pozivao na smenu režima

  • 52
Džo Bajden Poljska Foto: Tanjug/AP

Jedna rečenica koju je izgovorio predsednik SAD Džozef Bajden na kraju pasioniranog govora o demokratiji možda je napore Zapada da se prekinu sukobi u Ukrajini učinila još izazovnijim.

- Zaboga, ovaj čovek ne može ostati na vlasti - rekao je Bajden, misleći na predsednika Rusije, Vladimira Putina, obraćajući se javnosti u Poljskoj, ali i širom sveta.

To je protumačeno kao signal i dramatičnu promenu američke politike prema Rusiji, aludirajući da postoji otvorena želja da se vidi novo rukovodstvo u Kremlju. Bela kuća je brzo pokušala da sanira štetu, izdajući saopštenje u kojem navodi da predsednik Bajden nije pozivao na smenu režima.

Ali do tada je Bajden već dao dovoljno materijala Moskvi da ovo "preokrene" u svoju korist, tako što će rečenicu verovatno koristiti kao dokaz da SAD i njeni NATO saveznici predstavljaju pretnju po Rusiju.

Izraz "promena režima" ima tešku konotaciju pogotovo za Vašington nakon rata u Iraku 2003. da bi se oborio Sadam Husein.

Tu invaziju, koja je bila zasnovana na pogrešnim obaveštajnim podacima o oružju za masovno uništenje, Rusija koristi da odgovori na kritike zbog akcija koje preduzela u Ukrajini.

U trenu, američki vrhovni komandant dao je ovoj odbrani "novu vrednost".

Njegove reči, iako je Bela kuća pokušala da razjasni, nije ni dobar signal Putinu, koji bi mogao da pomisli da Zapad zaista ima nameru da ga sruši, što čini dodatno otežavajućim da se promeni njegovo mišljenje o Ukrajini, i da dođe do prekida specijalnih operacija.

To što je otkrio svoj lični stav o tome ko bi trebalo ili ne bi trebalo da bude na čelu Rusije, Bajden bi mogao dodatno da očvrsne stav ruskog naroda protiv SAD, čak i među onima koji se privatno slažu sa njim.

Zašto to što je rekao nije dobro?

Lider jedne zemlje koji javno govori ljudima druge zemlje ko bi trebalo da ih vodi nikad nije dobro, ne u 21. veku, bez obzira na to da li jeste ili nije u pravu.

Informacije i dezinformacije su isto jako oružje kao i bombe i meci, a pogotovo kada se u jednoj zemlji odvija pravi dramatičan sukob.

To znači da svaka reč koju izgovori predsednik Amerike bi trebalo da bude osmišljena tako da osnaži stranu na kojoj je on, u ovom slučaju Ukrajine, kao i čitave zajednice liberalnih demokratija, koje su se ujedinile protiv "Putinovog rata", piše SkyNews.

Ostatak Bajdenovog govora od 3.300 je bio mnogo više u skladu sa tim.

Bajden je osudio rusku invaziju, rekao da je zasnovana na opscenim lažima i da je već bila "strateški neuspeh" za Vašington.

Upozorio je ruskog predsednika Vladimira Putina svojim najmoćnijim glasom da ni ne pomisli da ugrozi ijedan pedalj teritorije NATO.

Ukrajina nije članica alijanse, ali susedne države poput Poljske koje su njen deo postaju sve nervoznije da bi mogle da postanu sledeća meta ruske agresije.

Bajden je takođe direktno apelovao na obične Ruse, rekavši da "niste naš neprijatelj" i da ovaj rat "nije dostojan vas“.

Ceo govor je bio uokviren oko teme generacijske borbe između "demokratije i autokratije. Između slobode i represije. Između poretka zasnovanog na pravilima i poretka kojim se upravlja grubom silom".

Bajden je pozvao čitav Zapad da ujedinjeno ustane protiv ruskih akcija u Ukrajini, upozoravajući da je invazija pretila da Evropu gurne u prošlost, u vreme ratova u prošlom veku.

- Ne možemo tome da se vratimo. Ne smemo. Ozbiljnost pretnje je razlog zašto je odgovor Zapada bio tako brz i tako moćan i tako ujedinjen, bez presedana i sveobuhvatan. Brze i oštre sankcije su jedino ono što će naterati Rusiju da promeni kurs - poručio je Bajden.

Predsednik SAD je jasno stavio do znanja da će ova borba biti duga i teška, i da će zahtevati smisleno delovanje kako bi se obezbedila odbrana demokratije i slobode, umesto da se jednostavno oslanja na "retorički procvat oplemenjujućih reči“.

Međutim, predsednik će možda želeti želi da ga njegov "verbalni procvat" o njegovoj želji za političkom smrću predsednika Putina ne progoni kada se vrati u Vašington.

Makron se ogradio od Bajdenovog komentara

Francuski predsednik Emanuel Makron ogradio se od Bajdenovog komentara o Putinu i upozorio na "verbalnu eskalaciju rata u Ukrajini."

- Ne bih koristio te reči. Mora da se učini sve kako bi se zaustavila eskalacija situacije - rekao je francuski predsednik za "France 3".

Takođe je poručio da svoj zadatak vidi "prvo ka postizanju prekida vatre, a zatim potpuno povlačenje ruskih trupa diplomatskim putem".

- Ako želimo to da uradimo, ne možemo da eskaliramo situaciju ni rečima, ni delima - kazao je Makron.

Video: Gori skladište nafte u Lavovu: Vatrogasci ne mogu da obuzdaju vatrenu stihiju

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Невена

    27. mart 2022 | 15:35

    А као овај француз не зна да је сенилни рекао јавно оно што су годинама радили тајно. У исту тикву дувају а зна се и како су ономад финансирали шиптаре када су као од Срба били угрожени.... ускоро ће те очи једни другим вадити а ја - ја ћу у томе уживати !!!

  • Брњо

    27. mart 2022 | 16:01

    Овај старац представља ону праву Америку без шминке.

  • Labovic Milutin

    27. mart 2022 | 15:38

    Bajden ima problem,sam sa sobom.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA