Šef ukrajinske obaveštajne službe: Putin želi "korejski scenario" za Ukrajinu

Ukrajinski general kaže da Moskva nije u stanju da "proguta" zemlju, ali se suočava sa gerilskim ratom ako pokuša da je podeli

  • 2
Ukrajina, Rusija, rat u Ukrajini

Foto: Tanjug/AP

Vladimir Putin nastoji da podeli Ukrajinu na dva dela, oponašajući posleratnu podelu između Severne i Južne Koreje, rekao je šef vojne obaveštajne službe te zemlje.

U komentarima koji povećavaju izglede za dug i gorak zamrznuti sukob, general Kirilo Budanov upozorio je na krvavi gerilski rat.

Do ovog predviđanja došlo je nakon što je Leonik Pasečnik, lider samoproklamovane Luganske Narodne Republike u istočnoj Ukrajini rekao da "misli da će u bliskoj budućnosti biti održan referendum na teritoriji republike".

- Tokom referenduma ljudi će izraziti svoje mišljenje o priključivanju Ruskoj federaciji - rekao je on.

Budanov je rekao da veruje da je Putin ponovo razmislio o svom planu za punu okupaciju pošto nije uspeo da brzo zauzme glavni grad Ukrajine, Kijev, i zbaci vladu Vladimira Zelenskog.

- To je pokušaj stvaranja Severne i Južne Koreje u Ukrajini - rekao je on o novoj strategiji Kremlja, prenosi Guardian.

Zvaničnici u Kijevu su rekli da očekuju da će se trupe koje napadaju glavni grad i Harkov pomeriti na istok u roku od dve nedelje.

Zapadni zvaničnici su odlučni da spreče Putina da normalizuje podelu u Ukrajini. Koreja je bila podeljena duž 38. severne paralele od 1945. do 1950. godine, a podeljena je od 1953. duž vojne linije razgraničenja.

Uoči početka specijalne operacije ruske vojske u Ukrajini Putin je priznao nezavisnost Donjecka i Luganska, oko kojih je Kijev bio u konfliktu sa proruskim snagama od 2014.

Putin je započeo svoju specijalnu vojnu operaciju 24. februara, tvrdeći da je delovao u odbrani naroda koji govori ruski u istočnom regionu Donbasa.

Budanov je rekao da je uveren da ruski predsednik pokušava da podeli Ukrajinu uprkos napadu na zapadu, što je tek treći veliki napad tamo od početka rata.

- Putin već menja glavne operativne pravce - ka jugu i istoku. Ima razloga da se veruje da on razmatra "korejski scenario" za Ukrajinu. Odnosno, pokušaj da se nametne linija podele između neokupiranih i okupiranih regiona naše zemlje. U stvari, to je pokušaj stvaranja Severne i Južne Koreje u Ukrajini. Na kraju krajeva, on definitivno nije u stanju da proguta celu zemlju - rekao je Budanov.

Budanov je rekao da ne veruje da će Mariupolj uskoro pasti i da će se ruske trupe suočiti sa gerilskom taktikom čak i ako uspeju da pobede iskusni bataljon Azov u ​​sravnjenom gradu.

- Otpor i protesti naših građana na okupiranim teritorijama, kontranapadi oružanih snaga i postepeno oslobađanje - značajno otežavaju sprovođenje neprijateljskih planova. Pored toga, uskoro počinje sezona totalnog ukrajinskog gerilskog safarija. Tada će Rusima ostati jedan relevantan scenario - kako da prežive - rekao je on.

Video: Kulja gusti dim iznad ukrajinske luke: Ukrajinci tvrde da su uništili ruski ratni brod

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Rade

    28. mart 2022 | 11:12

    Fašisti gotovi ste!!!

  • Гаргамел

    28. mart 2022 | 12:32

    Како год било ово је могло бити спречено да сте одбили да уђете у НАТО пакт ( као што нисте ни ушли ) а да је запад уместо оружја вама дао радна места, тад би и Руси у Украјини гласали за вас. Народу је доста беде ...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA