Smrtna kazna biće izvršena vešanjem zbog šverca manje od 43 grama droge: Sud u Singapuru odbacio žalbu

Njegovi advokati procenili su da Darmalingam ima koeficijent inteligencije 69, što je međunarodno priznato kao intelektualna nesposobnost

  • 11
Nagaenthran K. Dharmalingam Singapur heroin egzekucija Foto: Profimedia/AFP/Mohd RASFAN

Sud u Singapuru je u utorak odbacio poslednju žalbu čoveka koji je osuđen na smrt zbog krijumčarenja droge. Kako su naveli njegovi advokati, suđenjem je narušeno međunarodno pravo jer muškarac ima "intelektualne poteškoće", prenosi CNN.

Ovom presudom iscrpljene su sve pravne mogućnosti da se zaustavi egzekucija, a on bi mogao da bude obešen već za nekoliko dana. Slučaj je privukao međunarodnu pažnju, uključujući UN, premijeera Malezije i britanskog milijardera Ričarda Brensona i stavio pod lupu zakone koji se odnose na drogu, a u kojima nema tolerancije ka narkoticima.

Nagaentran K. Darmalingam (34), žitelj Malezije, uhapšen je 2009. godine jer je uneo 42,7 grama heroina u Singapur. Osuđen je na smrt 2010. godine. Žalba je podneta na osnovu njegovog mentalnog stanja.

Sud je takođe odbacio zahtev da Darmalingama proceni nezavisan tim psihijatara. Ukoliko ga ne pomiluje singapurski predsednik Halima Jakob, smrtna kazna biće izvršena.

Činjenica koja slama srce je da on veruje da ide kući svojoj porodici i priča o tome kako će zajedno ručati pokazuje da on ne razume u potpunosti šta znači smrtna kazna, naveo je jedan od njegovih advokata.

Singapur ima jedan od najstrožih zakona o narkoticima na svetu. Šverc određene količine droge, na primer 15 grama heroina, rezultira smrtnom kaznom. tek nedavno, i to pošto je Darmalingamov slučaj počeo, zakonu je dodat amandman uz koji postoji mogućnost da osuđena osoba izbegne smrtnu kaznu, pod određenim okolnostima.

Njegovi advokati procenili su da Darmalingam ima koeficijent inteligencije 69, što je međunarodno priznato kao intelektualna nesposobnost. A advokati su naveli i da pati od teškog oblika poremećaja pažnje ADHD. Posle desetogodišnje zatvorenosti, njegovo stanje se dodatno pogoršalo.

Njegovi advokati smatraju da je "njegovo pogubljenje ravno pogubljenju deteta".

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Hm

    30. mart 2022 | 00:07

    Po onome kako mu je po njihovim zatvorima, mozda mu je to i nagrada.

  • Ooo

    30. mart 2022 | 08:21

    Znači nema inteligenciju da shvati sta je smrtna kazna ali ima sta je droga, i zasto je prodaje i koristi i krijumčari, bas interesantno

  • Basko

    30. mart 2022 | 10:10

    Jovanjica?!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA