Srpski snimatelj i njegove kolege obeleženi kao ruski diverzanti: "Ugrožava im se život, hitno reagovati"

UNS poziva da se što pre obavesti javnost da je ta informacija neistinita

  • 0
kamera kamarman snimatelj snimanje novinarsko

Foto: Tanjug/AP

Udruženje novinara Srbije (UNS) saznaje da su na društvenim mrežama u Ukrajini članovi novinarske ekipe austrijske televizije ORF, u kojoj je i snimatelj Nenad Dilparić, obeleženi kao ruski diverzanti čime im se, s obzirom na to da se nalaze u zoni borbenih dejstava, dodatno ugrožava život.

UNS poziva da se što pre obavesti javnost da je ta informacija neistinita.

UNS traži hitnu reakciju nadležnih u Ukrajini i pozvaće Evropsku federaciju novinara i ukrajinske kolege da što pre javnost obaveste da je ova informacija neistinita i da predstavlja opasnu hajku na novinare i pretnju po njihov život, saopštio je UNS.

Na postu koji se širi društvenim mrežama u Ukrajini, uz navode da se radi o ruskim diverzantima, vide se novinarske propusnice koje su izdale ukrajinske vojne vlast, na kojima su fotografije, imena i prezimena novinara i snimatelja austrijskog javnog servisa.

UNS osuđuje tu opasnu zloupotrebu društvenih mreža i traži da se osigura bezbednost ovoj novinarskoj ekipi u kojoj je i kolega Dilparić.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA