≫ 

Britanija pooštrava sankcije: Zakoni nam omogućavaju da oligarsima uskratimo njihove luksuzne igračke

Nove mere dopunjuju one koje su već nametnule Britanija i druge države, kao i komercijalne odluke u industriji

  • 9
Alisher Usmanov Dilbar jahta Foto: Geoff Moore / Shutterstock Editorial / Profimedia

Velika Britanija je objavila nove zakone koji zabranjuju održavanje aviona i brodova koji pripadaju sankcionisanim ruskim oligarsima ili njihovim kompanijama.

- Novo zakonodavstvo dodaje nove mogućnosti koje su nam na raspolaganju kako bismo oligarsima uskratili pristup njihovim luksuznim igračkama - rekao je državni sekretar za saobraćaj Grant Šaps.

Vlada u Londonu je saopštila da su nova ovlašćenja odmah iskorišćena za sankcionisanje ruskih biznismena Egona Švidlera i Olega Tinkova.

- Nema sumnje da su Putin i njegova elita iznenađeni snagom naših sankcija. Nastavićemo da pojačavamo pritisak sve dok su ruske trupe u Ukrajini, ciljajući ne samo na preduzeća oligarha, već i na njihovu imovinu i međunarodni način života - rekla je britanska ministarka spoljnih poslova Liz Tras.

Ruski oligarh Roman Abramovič je prvi na novom spisku pojedinaca kojima je Evropska unija uvela sankcije, piše Radio slobodna Evropa.

Nove mere dopunjuju one koje su već nametnule Britanija i druge države, kao i komercijalne odluke u industriji.

Proizvođači aviona "Boing" i "Erbas" već su obustavili isporuke komponenti Rusiji, a SAD i Evropska unija su uvele sankcije ruskim aviokompanijama.

Proizvođači brodskih motora kao što je finska "Vartsila" prekinuli su veze sa Rusijom, a nemački "MAN Energy Solutions" preisputuje ugovore sa tom zemljom.

Ruski pomorski sektor se bori i sa gašenjem drugih usluga, uključujući sertifikaciju brodova, povlačenje brodskih kompanija i uvođenje sankcija njegovom vodećem transporteru "Sovcomflot".

Britanija je saopštila da su novim zakonodavstvom proširene sankcije koje su uvedene Krimu na teritoriju Dnjecka i Luganska koju ne kontroliše ukrajinska vlada.

Video: Da li je ovo još jedna zaplena jahte ruskih oligarha: Zver od 140 miliona zarobljena u Barseloni

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zoma

    31. mart 2022 | 01:08

    Vekovima ste od pljački živeli, otimali, ubijali, tlacili nedužne narode. Od vas ništa ne iznenadjuje. Iznenađenje bi bilo nešto dobro za čovečanstvo da uradite.

  • Nikolas

    31. mart 2022 | 07:56

    PEGAVCI DOKAZANI PLJACKASI SIROM SVETA !!! GENOCIDNI NAROD !!!

  • Hogar

    31. mart 2022 | 05:30

    Nacizam na delu......dvolicnost i cinizam

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA