• 1

Rusija povlači posmatrače iz Specijalne misije OEBS-a u Ukrajini

Kako je rekao, ruske stručnjake su jednostavno potiskivali iz Specijalne posmatračke misije OEBS-a

  • 1
Ukrajina rat u Ukrajini, Rusija

Foto: Tanjug/AP

Rusija će povući svoje službenike iz Specijalne posmatračke misije u Ukrajini, izjavio je stalni predstavnik Rusije pri OEBS-u Aleksandar Lukaševič.

- Rusija će obavestiti kadrovsku službu Sekretarijata OEBS-a o povlačenju svih svojih službenika iz Specijalne posmatračke misije zbog isteka mandata misije i prestanka realizacije njenih zadataka. Ne vidimo potrebu za daljim konsultacijama o promeni mandata ili prebacivanju misije u "administrativni režim - rekao je Lukaševič, javio je Sputnjik, a prenosi Tanjug.

Kako je rekao, ruske stručnjake su jednostavno potiskivali iz Specijalne posmatračke misije OEBS-a, iako je Rusija uplaćivala mnogo novca, preko dva miliona evra godišnje.

- Kako se Specijalna posmatračka misija OEBS-a širila, tako se smanjivao broj ruskih predstavnika. Bilo ih je oko 40...Do kraja 2021. godine dobili smo samo 28 mesta. Dakle naše stručnjake su jednostavno istisnuli - istakao je Lukaševič.

Rusija zbog toga pozvala OEBS da podnese nacrt zakona o izdvajanju resursa neophodnih za gašenje Specijalne posmatračke misije u Ukrajini i potpuno obustavljanje njenih administrativnih aktivnosti u razumnom roku.

Lukaševič je kazao i da misija OEBS-a u Ukrajini nije primećivala rusofobiju u Ukrajini i agresivnu ukrajinsku nacionalističku ideju.

Prema njegovim rečima, do danas nema odgovora na pitanje zašto misija OEBS-a u Ukrajini nije saopštila da su njena oklopna vozila krajem februara predata na korišćenje neonacističkoj oružanoj formaciji "Azov" u Marijupolju.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Ne želim da budem informisan
Ok