≫ 

Oteo 26 dece i vozača iz autobusa, sahranio ih žive u kamenolomu: Mogao bi da izađe na slobodu, žrtve šokirane

Nakon što su dvojica njegovih saučesnika poštena na uslovnu slobodu, postoji mogućnost da i treći otmičar uskoro izađe iz zatvora, što žrtvama otmice vraća traume iz detinjstva

  • 1
Fred Woods Vuds otmica deca školski autobus Kalifornija Čaučila Kamion u kojem su deca bila zarobljena ispod zemlje Foto: Tanjug/AP

Nakon što su Fred Vuds i dvojica saučesnika kidnapovali 26 kalifornijske dece i vozača iz školskog autobusa 1976. godine i držali ih zarobljenim ispod zemlje, osuđeni su na 27 doživotnih kazni zatvora bez mogućnosti uslovnog otpusta.

Posle 46 godina, Vuds je sada na ivici da bude pušten na uslovnu slobodu.

Ovaj slučaj je najveće masovno kidnapovanje u istoriji SAD, a žrtve koje su bile sahranjene žive opet se suočavaju sa traumom iz detinjstva.

Noćna mora koja i dalje traje

Nije potrebno mnogo da bi Linda Kareho Labendeira dobila napade panike: prizor belog kombija za selidbe, građevinska svetla, mala soba koja je podseća na zarobljenost.

Kao učenica četvrtog razreda osnovne škole Derilend u Čaučili u Kaliforniji, Linda, 25 druge dece i njihov vozač oteti su iz školskog autobusa od strane trojice naoružanih muškaraca. Njihov cilj je bio da dobiju 5 miliona dolara otkupnine.

Deca, od pet do 14 godina i njihov vozač autobusa odvezeni su oko 160 kilometara do udaljenog kamenoloma u blizini Livermora. Sa samo nekoliko građevinskih svetala koji su osvetljavali mračni kamenolom, otmičari su naredili žrtvama da uđu u nešto što je izgledalo kao masovna grobnica - beli kombi zakopan skoro dva metra ispod zemlje.

Jedno po jedno, deca su se spuštala niz merdevine i ulazila u kombi koji je bio prekriven prljavšitnom. Nakon što je poslednji učenik ušao, kidnaperi su uklonili merdevine.

Deca su 16 sati čekala da budu spasena ili da umru. Najmlađi su plakali, stariji su pokušavali da ih uteše.

- Svi smo bili sahranjeni u sanduku sa smradom zbog povraćanja pojačanim užarenom kalifornijskom vrućinom - rekla je Labendeira.

Ona pamti svaki detalj horora. U poslednjih 46 godina trudi se da ne utone u dubok san, prenosi CNN.

- Ne dozvoljavam sebi da utonem u dubok san jer ne želim da imam noćnu moru - rekla je ona.

Prava noćna mora završila se zahvaljujući domišljatosti vozača autobusa Edvarda Reja i nekoliko učenika koji su planirali bekstvo dok su otmičari bili napolju.

Taoci su naslagali dušeke koji su se nalazili u kamionu kako bi mogli da dođu do metalne ploče na krovu. Ali ploča je bila prekrivena ogromnim akumulatorom kamiona i gomilom prljavštine.

Rej i nekoliko starijih dečaka mučili su se da otvore vrh.

- Edvard je kopao, Majk je kopao, Džef je kopao, Robert je kopao - prisetila se Linda.

Na kraju su iskopali dovoljno prostora za bekstvo. Deca, od kojih su se neka popela na ramena druge dece, pobegla su dok su otmičari spavali. Nekoliko dana nakon otmice svi kidnaperi su uhapšeni - Džejms Vuds i braća Ričard i Džejms Šenfeld.

Ostatak svog detinjstva Linda je imala malo utehe misleći da će trojica kidnapera provesti ostatak svojih života iza rešetaka.

Svakom je izrečeno 27 kazni od sedam godina do doživotnog zatvora - bez mogućnosti uslovnog otpusta.

Međutim, 1980. žalbeno veće je poništilo prvobitne kazne, rekavši da muškarci nisu izazvali ozbiljne povrede i trebalo bi da imaju šansu za uslovnu slobodu.

Ričard Šenfeld je pušten na uslovnu slobodu 2012, njegov brat Džejms 2015.

Dva komesara za uslovni otpust su 25. marta preporučila uslovnu slobodu za Vudsa. Odluka veća još uvek podleže preispitivanju od strane glavnog branioca Odbora za pretrese o uslovnom otpustu, koji bi mogao da uputi slučaj na razmatranje i glasanje punog odbora. Član veća za saslušanje takođe može da uputi slučaj odboru.

Ako se ništa od toga ne dogodi za četiri meseca, odluka postaje konačna, a guverner ima 30 dana da je pregleda. U slučajevima ubistva, guverner može da poništi ili izmeni odobrenje za uslovni otpust. Ali u slučajevima kao što su otmice u Čaučili, on bi mogao samo da je vrati odboru na ponovno odlučivanje.

Kada je saznala da bi Vuds uskoro mogao da izađe na slobodu, Linda kaže da je bila šokirana.

- Nisam to očekivala - dodala je.

Linda je bila na svakom saslušanju za uslovni otpust otkako je oslobođen Ričard Šenfeld, uključujući i ona njegovom bratu i Vudsu.

Na poslednjem saslušanju, Vuds (70) je rekao da duboko žali zbog terora i traume koji je izazvao kao 25-godišnjak.

- To nije promenilo čin, nije promenilo ono što se desilo. To nije promenilo sećanja na sve ono što se dogodilo. Sećanja nikada neće nestati - rekla je Linda.

"On nije čudovište"

Frederik Vuds se nalazi iza rešetaka od svoje 24. godine. Sada ima 70 godina, izgubio je većinu životnih šansi i ostao bez oba roditelja dok je bio u zatvoru.

Niko ne negira da je njegov zločin bio gnusan, ali "on nije čudovište", rekao je njegov advokat Dominik Banos.

Fred Woods Vuds otmica deca školski autobus Kalifornija Čaučila Fred Vuds bi uskoro mogao da bude pušten na uslovnu slobodu Foto: Tanjug/AP

- Nije ista osoba. Ne misli na isti način na koji je razmišljao kada je imao 24 - dodao je Banos.

Tokom proteklih nekoliko decenija, Vuds je razmišljao o svom zločinu, radio je kao zatvorenik u kontroli štetočina i pohađao časove, uključujući kurseve o empatiji i uticaju žrtve, rekao je njegov advokat.

- Uvek je osećao kajanje zbog onog što je uradio - dodao je advokat.

Postoji nekoliko mogućih razloga zbog kojih je Vuds ostao duže u zatvoru nego njegovi saučesnici.

Vuds je percipiran kao kolovođa šeme otmice, rekao je Banos, koji je preuzeo njegov slučaj 2017. On je takođe imao neke nenasilne prekršaje dok je bio u zatvoru, kao što je posedovanje neovlašćenih mobilnih telefona.

- Međutim, on više nije pretnja po društvo i žrtve otmice ne treba da se plaše za svoju bezbednost - dodao je advokat.

- Rik Šenfeld je prvi pušten i vodi veoma povučen život. Više nije nikoga povredio. Džejsm Šenfeld je pušten 2015 - rekao je advokat.

Dodao je da je njegov klijent proveo 46 godina u zatvoru i "nije zgazio ni muvu".

Međutim, Linda se ne slaže. Ona kaže da od 10. godine ima traumatična sećanja i veruje da otmičari treba da odsluže svoje doživotne kazne.

Video: Kidnapovana trudnica na slobodi: Supruga biznismena meta otmičara, majka žrtve odigrala klučnu ulogu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Gedža

    10. april 2022 | 14:31

    E to su Amerikanci pravi pravcati, bez istorije, porekla, dolar im je merilo svega, a kad bi znali da je sorta svinje Mangulica ili Moravka starija od njihove deklaracije.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA