"Sad ili nikad", ako svet želi da spreči katastrofu: Upozoravajući izveštaj o klimatskim promenama

Ovo je potencijalno poslednje upozorenje naučnika pre nego što se "svet nepovratno postavi na put klimatskog sloma"

  • 2
Poplave u Australiji, Australija Foto: Tanjug/AP

Svet se još uvek može nadati da će sprečiti najgore posledice klimatskog sloma, ali samo ukoliko se dela "sada ili nikad" u pravcu ekonomije i društva sa niskim sadržajem ugljenika, rekli su naučnici u poslednjem upozorenju vladama o klimi.

Emisije gasova staklene bašte moraju dostići vrhunac do 2025. godine i mogu se skoro prepoloviti ove decenije, prema Međuvladinom panelu za klimatske promene (Intergovernmental Panel on Climate Change - IPCC), kako bi se svetu dala šansa da ograniči buduće zagrevanje na 1,5 stepeni Celzijusa.

Konačni trošak za to će biti minimalan i iznosiće samo nekoliko procenata globalnog BDP-a do sredine veka, iako će to zahtevati ogromne napore vlada, preduzeća i pojedinaca.

Međutim, svet nije uspeo da izvrši potrebne promene, upozorilo je telo vodećih svetskih klimatskih naučnika. Temperature će porasti za više od 3 stepena, sa katastrofalnim posledicama, osim ako se akcije hitno ne ojačaju, piše The Guardian.

- Sada ili nikada, ako želimo da ograničimo globalno zagrevanje na 1,5 stepeni Celzijusa. Bez trenutnog i dubokog smanjenja emisija u svim sektorima, to će biti nemoguće - rekao je Džim Skea, profesor na Imperijal koledžu u Londonu i kopredsedavajući radne grupe koja stoji iza izveštaja.

Današnji izveštaj bio je treći i poslednji deo najnovijeg sveobuhvatnog pregleda nauke o klimi IPCC-a, koji se oslanja na rad hiljada naučnika. Za sastavljanje izveštaja IPCC-a potrebno je oko sedam godina, što ovo potencijalno čini poslednjim upozorenjem pre nego što se svet nepovratno postavi na put klimatskog sloma.

Iako je u izveštaju utvrđeno da je sada "skoro neizbežno" da temperature porastu iznad 1,5 stepeni, nivoa iznad kojeg će mnogi efekti klimatskog sloma postati nepovratni, IPCC je rekao da bi ih moglo biti moguće vratiti ispod kritičnog nivoa do kraja ovog veka. Ali to bi moglo da zahteva tehnologije za uklanjanje ugljen-dioksida iz atmosfere, za šta su aktivisti upozoravali da nije dokazano i da sada ne može biti zamena za veliko smanjenje emisija.

Gutereš upozorio na "katastrofalne rezultate"

Generalni sekretar UN, Antonio Gutereš, rekao je da neke vlade i kompanije "lažu" tvrdeći da su na putu za postizanje 1,5 stepeni Celzijusa.

- Neke vlade i poslovni lideri govore jedno, a rade drugo. Jednostavno rečeno, lažu. A rezultati će biti katastrofalni - upozorio je.

Rastuće cene energije i rat u Ukrajini naveli su vlade da preispitaju svoju energetsku politiku. Mnoge zemlje, uključujući SAD, Veliku Britaniju i EU, razmatraju povećanje upotrebe fosilnih goriva kao deo svog odgovora, ali izveštaj IPCC jasno pokazuje da bi povećanje fosilnih goriva stavilo cilj od 1,5 stepeni Celzijusa van domašaja.

- Inflacija raste, a rat u Ukrajini izaziva skok cena hrane i energije. Ali povećanje proizvodnje fosilnih goriva samo će pogoršati stvari - rekao je Gutereš.

Džon Keri, specijalni izaslanik američkog predsednika za klimu, nazvao je izveštaj "odlučujućim trenutkom za našu planetu" i upozorio da vlade moraju da delaju brže.

- Izveštaj nam govori da trenutno ne uspevamo u našoj borbi da izbegnemo najgore posledice klimatske krize i mobilišemo hitnu potrebnu globalnu akciju. Ali što je važno, izveštaj nam takođe govori da imamo alate koji su nam potrebni da postignemo svoje ciljeve, prepolovimo emisije gasova staklene bašte do 2030. godine, dostignemo neto nulu do 2050. i obezbedimo zdraviju i čistiju planetu - rekao je on.

Izveštaj IPCC radne grupe 3 je otkrio:

  • Ugalj se mora postepeno izbaciti iz upotrebe ako svet želi da ostane unutar 1,5 stepeni, a trenutno planirana nova infrastruktura za fosilna goriva bi prouzrokovala da svet to premaši 
  • Emisije metana moraju biti smanjene za trećinu
  • Uzgajanje šuma i očuvanje zemljišta biće neophodni, ali sadnja drveća ne može učiniti dovoljno da se nadoknadi kontinuirana emisija fosilnih goriva
  • Investicije u prelazak na svet sa niskim emisijama ugljenika su oko šest puta niže nego što bi trebalo da budu
  • Svi sektori globalne ekonomije, od energetike i transporta do zgrada i hrane, moraju se dramatično i brzo promeniti, a biće potrebne nove tehnologije, uključujući vodonično gorivo i hvatanje i skladištenje ugljenika

Objavljivanje izveštaja je odloženo za nekoliko sati jer su se vlade prepirale sa naučnicima na maratonskim sesijama, koje su kulminirale kasno u nedelju uveče, oko konačnih poruka u rezimeu na 63 stranice. Dok izveštaje IPCC-a predvode naučnici, vlade daju doprinos za konačne poruke u rezimeu.

Ovo je bio treći deo šestog izveštaja IPCC o proceni, koji pokriva načine smanjenja emisija. Prvi odeljak objavljen je prošlog avgusta i upozorava da promene klime od strane ljudskog faktora postaju nepovratne, a drugi odeljak je objavljen krajem februara upozoravajući na katastrofalne uticaje.

Video: Kao da je počeo Potop: Australija se bori sa poplavama

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ortodox RS

    4. april 2022 | 19:53

    Realno sta ovaj svet zasluzuje izuzev karaklizme?Ono sto je danas normalno i cool nekada je bila sramota.Postavlja se pitanje koja je svrha postojanja ovakovog sveta u kome vlada laz i ucena?

  • Lord

    5. april 2022 | 08:32

    Pedesetak godina jos,i jedno veeeliiikooo BUM...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA