Ruski ambasador pri UN-u: "Ovo su pravi dokazi o Buči, to nema veze sa ruskom vojskom"

- To je jasna provokacija u Gebelsovom stilu - izjavio je Vasilij Nebenzja

  • 21
Sednica Saveta Bezbednosti UN, Ujedinjene nacije Vasily Nebenzya Vasilij Nebenzja Foto: Tanjug/AP

Ruski ambasador pri Savetu bezbednosti UN-a Vasilij Nebenzja održao je konferenciju za štampu na kojoj je izrazio nezadovoljstvo činjenicom da na zahtev Rusije nije sazvan sastanak Saveta bezbednosti UN-a i izneo niz tvrdnji za koje je naveo da dokazuju da je video koji sugeriše da su Rusi počinili "masakr u Buči" - laž.

- To je jasna provokacija u Gebelsovom stilu - izjavio je ruski ambasador pri UN-u.

- Želim da vam predstavim prave dokaze o Buči. Dok je grad bio pod kontrolom ruske vojske, nijedan stanovnik nije bio žrtva nijednog nasilnog čina. Za to vreme su se stanovnici kretali slobodno. Koristili su mobilne telefone pa su mogli na društvenim mrežama da objave bilo koju sliku ili video snimak nekog teoretskog nasilja da je to bio slučaj. Ali to se nije dogodilo - rekao je Nebenzja.

Pokazao snimak gradonačelnika

Nebenzja je na konferenciji objavio snimak gradonačelnika Buče za koji je rekao da je snimljen 31. marta.

- Ovo je snimljeno dan nakon povlačenja ruskih snaga, što je prezentovano kao pobeda ukrajinske vojske. Zanimljivo, nije spominjao nikakvo masovno nasilje, ubistva, masovne grobnice niti išta slično. Teško je zamisliti da bi gradonačelnik zaboravio da spomene takve stravične stvari. Na snimku je gradonačelnik Federov nasmešen, teško da bi se tako ponašao da je oko njega masakr na ulicama - rekao je, a potom je pušten snimak.

- na snimku je srećan što su se ruske trupe povukle i govori da je to velika pobeda ukrajinske vojske. Ne spominje nikakve zločine u gradu. Ovaj video je objavila ukrajinska televizija Kanal 24 1. aprila i naglašavam da ništa o zločinima nije bilo rečeno 1. aprila. Želim da vam pokažem i sliku zamenika predsednika ukrajinskog parlamenta koji se takođe smeje i u svojoj objavi ne spominje ništa o zločinima - kazao je.

- Drugog aprila je Nacionalna garda Ukrajine objavila video ulaska u Buču i nigde se ne vide tela. Pričali su sa stanovnicima i niko nije spomenuo masakr - rekao je.

Pušten je i taj video na kojem se vidi ulazak ukrajinskih snaga u grad.

- Da sumiramo, nema nikakvih izveštaja o zločincima u Buči za koje sad okrivljuju rusku vojsku, koji bi se dogodili pre ulaska ukrajinske vojske u grad. Četiri dana nakon što je ruska vojska napustila grad, nije bilo nijednog, ponavljam, nijednog pomena zločina - govori Nebenzja, prenosi Index.

- Video sa telima se pojavljuje 3. aprila, pun je diskrepancije i očiglednih laži. Tela su ležala na ulicama najmanje četiri dana, ali nisu ukočena. Kako je to moguće? To je protivno zakonima biologije. Nema ni znakova raspadanja. Na ranama nema krvi. To takođe pokazuje da je video lažan - rekao je.

"Ukrajinci su pobili civile, postoji video"

Osim što tvrdi da tela civila nemaju nikakve veze sa ruskom vojskom, Nebenzja je otišao i korak dalje. Optužio je Ukrajince da su oni ubili ljude koji su na rukama nosili bele trake, što je bio znak da je reč o civilima dok je grad bio pod ruskom kontrolom.

- Kad su ukrajinske snage ušle u grad, pucale su u ljude sa belim trakama, ubijajući civile. Postoji snimak razgovora između ukrajinskih jedinica koja je bila objavljena na društvenim mrežama. Jedan radikal pita može li pucati u ljude bez plavih traka, a drugi mu odgovara: "Naravno" - rekao je Nebenzja.

Kazao je kako je ukrajinski video tela na ulicama Buče "grubi falsifikat".

O jednoj od dve trudnice čije su slike nakon napada na bolnicu i porodilište u Mariupolju obišle svet ponovio je optužbe da je glumila.

- Ona je blogerka, video sam da je na ruskoj televiziji priznala da su je naterali da to radi - izjavio je Nebenzja.

Još se jednom osvrnuo na užase u Buči, tvrdeći da je sve laž.

- Odjednom se pojavljuju tela. Neka pokazuju znakove života. To je inscenirano, to je lažno, to je provokacija. Imamo dokaze da je to organizovala ukrajinska informaciona ratna mašina"- rekao je Vasilij Nebenzja.

- Jedno ne možete da osporite, Ukrajinci koriste stanovnike kao ljudske štitove u stambenim zgradama - dodao je.

Tvrdi da je trudnica iz Mariupolja priznala da je glumila i da nije bilo ruskog vazdušnog napada

Na konstataciju da je jedna od dve trudnice sa slika napada u Mariupolju umrla, odgovara:

- Ako je to slučaj, stvarno mi je žao. Pitanje je ko je odgovoran za tu smrt jer je Ukrajina tvrdila da je bilo ruskog vazdušnog udara, a zgrada ne pokazuje tragove vazdušnog udara - rekao je.

- Neverovatno je kako Evropa tretira Ruse samo zato što imaju ruski pasoš, na stranu sankcije, ali neverovatno je kako Evropa tretira Ruse - rekao je.

Požalio se da nije sazvan sastanak Saveta bezbednosti UN-a iako je to zatražila Rusija i da se inače sastanak uvek održavao u roku od nekoliko sati kada bi ga jedna od zemalja članica Saveta bezbednosti zatražila.

Video: Snajperi po krovovima Istanbula: Počeli pregovori Ukrajine i Rusije

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bravo

    5. april 2022 | 07:07

    To je ta istina nato fasisti filorsiraju lazi kao u srebrenici

  • Beogradske noći

    5. april 2022 | 06:55

    Markale, Srebrenica, Račak....isti film, isti režiser...Slava Rusiji i velikom narodu Čečenije!🇷🇺

  • petarle

    5. april 2022 | 00:14

    Naravno da Ukrajina sa zapadom smislja provokacije,kao sto su radjene u Srbiji na Kosovu,da bi se optuzila Srbija,ali Rusija je to,tesko njima ako se Rus naljuti za ovolike lazi

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA