≫ 

Zelenski: Verovatno se neću sastati sa Putinom

Predsednik Ukrajine rekao da verovatno neće doći do njegovog susreta sa ruskim kolegom

  • 35
Volodimir Zelenski Foto: Tanjug/AP

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski rekao je, tokom svog obraćanja naciji, da verovatno neće doći do susreta sa njegovim ruskim kolegom Vladimirom Putinom.

Zelenski je rekao da se ne dovodi u pitanje da li će biti pregovora, već "koliko je ko jak za pregovaračkim stolom".

Zelenski je rekao da će pregovori sa Rusijom nakon događaja u Buči biti veliki izazov.

- Svi mi, a posebno ja, čak ćemo i mogućnost pregovora doživljavati kao izazov. Izazov je pre svega vaš sopstveni, ljudski. Onda, kada se preispitate, a morate to da uradite, ja mislim da nemamo izbora - rekao je on u intervjuu ukrajinskim novinarima koji je danas emitovan.

Prema rečima Zelenskog, „unutar države će biti još jedan izazov, jer svi razumeju da to što su uradili nije opravdanje. Svaka takva tragedija, svaka takva Buča će vas tući u ruke zbog određenih pregovaračkih koraka”.

- Samo recite – da danas ne pričamo ni o čemu – pozicija je najlakša. Najteže – reći šta su uradili, prepoznati ih kao neprijatelje i istovremeno naći priliku da se sretnemo i nađemo izlaz iz ovog i da ne izgube svoju teritoriju - rekao je Zelenski.

On je pozvao na ubrzanje istrage zločina u Buči i drugim gradovima.

- I u Evropi je neisplativo taj proces odugovlačiti, jer vide da ima više nego dovoljno dokaza i, nažalost, dokazi će se tek pojaviti - rekao je Zelenski.

"Potrebni su nam ozbiljni igrači"

Zelenski je rekao i da su Ukrajini potrebni "ozbiljni igrači koji su spremni da idu do kraja" kada su u pitanju bezbednosne garancije.

On je rekao da Ukrajina još nije dobila „konkretnu listu ovih zemalja koje su spremne da se 100 odsto zauzmu za nas“.

Zelenski ističe da Ukrajina trenutno razgovara o bezbednosnim garancijama sa zemljama uključujući Francusku, SAD, Nemačku, Tursku, Britaniju i Poljsku.

- Potrebni su nam ozbiljni igrači koji su spremni da idu do kraja. Potreban nam je krug zemalja koji bi nam u roku od 24 sata obezbedili bilo kakvo oružje - rekao je Zelenski.

Ove zemlje treba da budu države „koje imaju stvarni uticaj na politiku sankcija“ i koje su spremne da se mobilišu „čim čujemo bilo kakve pretnje od Ruske Federacije“, dodao je on.

- Ove zemlje bi se udružile. I u roku od 24 sata, dva ili tri dana će sve nametnuti, sve blokirati. I jednostavno staviti ovu zemlju u blokadu - rekao je on.

Na temu članstva u NATO-u, Zelenski je rekao da čak i ako Rusija „postavi kao uslov“ da Ukrajina ne pristupi alijansi, zemlja je „dala previše života da ne bude iskrena“.

- Ako nam sutra bude ponuđeno članstvo u NATO-u, a da se ne igramo svojim životima, onda ćemo se pridružiti - dodao je on.

(Telegraf.rs)

Video: Zelenski posetio ranjenu tinejdžerku u bolnici, ona mu otkrila da je postao TikTok zvezda

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pas koji je voleo vozove

    5. april 2022 | 09:38

    Samo ti budi uz nato I ameriku,najveće laži i prevare dolaze sa zapada. Optužili su nas za Račak masovna grobnica pa počeli bombardovanje tako i vi sad lažete kao psi.

  • PIXY

    5. april 2022 | 09:35

    Donedavno nisam bio sujeveran,nisam ni na jednoj strani ali sam danas siguran da je Zelenski sotona koji ce unistiti planetu

  • Mak

    5. april 2022 | 09:31

    Putin nece stobom, ti molis za zastanak.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA