Rusija odbacuje odgovornost za napad na železničku stanicu, kruže snimci rakete: Na njoj jedna poruka

Stanica je korišćena da se evakuišu brojni civili iz oblasti koje su na udaru bombi

  • 4
Bucha Buča Ukrajina rat Foto: Tanjug/AP

Ukrajinska železnica saopštila je danas da je najmanje 30 osoba poginulo, a više od 100 ranjeno kada je raketa pogodila železničku stanicu u Kramatorsku na istoku zemlje. Dok oni kažu da su "dve ruske rakete" pogodile stanicu, Rusija negira odgovornost i tvrdi da je raketa ukrajinska.

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da je za napad na železničku stanicu odgovorna Ukrajina.

- Sve izjave predstavnika kijevskog režima o navodnom "raketnom napadu" Rusije 8. aprila na železničku stanicu u gradu Kramatorsku su provokacija i potpuna neistina - navodi se u saopštenju.

Ruska strana dodaje da "taktičke rakete Točka-U, čiji su fragmenti pronađeni u blizini železničke stanice Kramatorsk, koriste samo ukrajinske oružane snage".

Na društvenim mrežama pojavili su se snimci i fotografije rakete koja je navodno korišćena u napadu i čiji su ostaci pronađeni u blizini stanice.

Kako se vidi na snimcima sa lica mesta, na raketi na ruskom piše "za decu".

Za sada nema zvanične potvrde koja je vrsta rakete u pitanju.

Da podsetimo, Ukrajinske železnice su rekle da je više od 30 ljudi je ubijeno, a više od 100 ranjeno u ruskom raketnom napadu na stanicu u istočnom ukrajinskom gradu Krematorsku.

Stanica je korišćena da se evakuišu brojni civili iz oblasti koje su na udaru bombi ruskih snaga.

- Dve ruske rakete su pogodile železničku stanicu Krematorsk. Ima više od 30 žrtava - navele su Ukrajinske železnice.

DNR: Napad na stanicu u Kramatorsku izvele snage Ukrajine

Štab teritorijalne odbrane samoproglašene Donjecke narodne republike (DNR) saopštio je danas da su napad na železničku stanicu u Kramatorsku, u kojem je poginulo nekoliko desetina civila, izvele ukrajinske trupe raketama "Točka-U".

- Na podrucju železnicke stanice u Kramatorsku, odakle se vrši evakuacija lokalnog stanovništva, izvršen je raketni napad. Delovi rakete Točka-U pali su u neposrednoj blizini stanice - navedeno je u saopštenju, prenose Izvestija.

Navodi se da taj zastareli sovjetski raketni sistem ne koriste samoproglašene Donjecka i Luganska narodna republike, kao ni Ruska Federacija, a da ga koriste "ukrajinski militanti".

"Točka-U" je sovjetski taktički raketni sistem koji može da nanese udare na udaljenosti do 70 kilometara. Sistem može da lansira rakete sa konvencionalnim, nuklearnim i hemijskim bojevim glavama.

Video: Snimak navodno napuštenih ruskih rovova kod Černobilja

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA