≫ 

Saudijska Arabija ublažila kovid mere, dozvoljeno milion hodočasnika

Ovogodišnji hadž zakazan je za jul

  • 1
Muslimani na hodočašću Foto: Tanjug/AP

Saudijska Arabija objavila je da će povećati broj muslimana kojima je dopušteno obavljanje ovogodišnjeg hadža na milion unutar i van kraljevstva, nakon što je to zbog korona virusa u zadnje dve godine ograničila na domaće hodočasnike, prenosi Hina.

Pre pandemije, milioni muslimana iz celog sveta obično su obavljali hadž, ključni stub islama. Kako bi se smanjio rizik od širenja virusa, prošle godine je u hadžu smelo da učestvuje oko 60.000 potpuno vakcinisanih Saudijaca i muslimanskih stanovnika.

Ovogodišnji hadž biće dopušten osobama mlađim od 65 godina, koje su primile vakcine koje je odobrilo saudijsko ministarstvo zdravlja, izvestila je saudijska državna novinska agencija SPA, pozivajući se na ministarstvo zaduženo za hadž.

Hodočasnici koji dolaze u Saudijsku Arabiju moraće da pokažu negativan rezultat PCR testa koji je sproveden 72 sata pre odlaska u kraljevstvo.

Ovogodišnji hadž zakazan je za jul. Hodočašće je najveće okupljanje muslimana na svetu.

Prošli mesec Saudijska Arabija, kolevka islama, uveliko je ublažila ograničenja protiv pandemije. Jedan od pet stubova islama, hadž je obavezan jednom u životu za sve muslimane, ako za to imaju finansijske i fizičke mogućnosti.

Video: Ekološka katastrofa zbog pandemije kovida: Raste tirkizna deponija bačenih maski

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA