Ispovest radnika iz Černobilja nakon odlaska Rusa: Krali smo rusko gorivo da bi sprečili katastrofu

Iako nuklearka duži period nije u funkciji, radioaktivni otpad koji se skladišti u njoj predstavlja veliku opasnost za ceo svet. Milijarde dolara potrošene su od nesreće koja se dogodila u aprilu 1986. godine kako bi se sprečila dalja kontaminacija

  • 12
Černobilj nuklearna elektrana Foto: Tanjug/AP

Nekadašnju nuklearnu elektranu u Černobilju ruska vojska je zauzela u prvim danima napada na Ukrajinu. Nakon što su se Rusij povukli iz ove regije, radnici iz Černobilja koji su ovde boravili ispričali su novinarki BBC-a kako je izgledao njihov život pod 

Popodne 24. februara, ruske snage su oklopnim vozilima i tenkovima ušli u Černobilj iz pravca Belorusije, koja je od ove regije udaljena svega 16 kilometara.Oko 170 ukrajinskih nacionalnih gardista koji su obezbeđivali bivšu elektranu navodno je odvedeno u podrum, a zatim su vojnici detaljno pretražili sve kako bi pronašli oružje.

Inžinjerima, nadzornicima i drugom tehničkom osoblju je omogućen nastavak rada, a u naredna dva dana pridružili su im se i radnici ruske agencije za atomsku energiju Rosatom.

Osoblje iz Černobilja zadržano je kako bi nastavili da održavaju kontrolu nad elektranom. Iako nuklearka duži period nije u funkciji, radioaktivni otpad koji se skladišti u njoj predstavlja veliku opasnost za ceo svet. Milijarde dolara potrošene su od nesreće koja se dogodila u aprilu 1986. godine kako bi se sprečila dalja kontaminacija. Takođe, ako se uslovi u elektrani ne prate na odgovarajući način, postoji rizik da će doći do oslobađanja nuklearnog materijala.

- Želeli su da znaju kako se upravlja tim objektom. Tražili su da im damo sve informacije o svim procedurama, dokumentima i operacijama. Bio sam uplašen jer su nas konstantno ispitivali, a ponekad i nasilni - rekao je Aleksandar Lobada, nadzornik za radacijsku bezbednost.

Na poslednjem spratu glavne zgrade elektrane nalaze se glavne prostorije iz kojih se kontroliše lokacija, smeštene sa obe strane dugog, uskog prolaza. Neke prostorije su bile zaključane. Kada Rusi nisu našli ključeve, oni su prema rečima Lobada provalili u prostorije.

- Morali smo stalno da pregovaramo sa njima, trudili smo se da ih ne uvredimo, pa su zbog toga dozvolili našem osoblju da upravlja objektom - kaže inženjer Valerij Semonov.

Kada je na tri dana nuklearka bila bez napajanja električnom energijom, Semonov je rekao da se mučio da pronađe gorivo kako bi generator nastavio da radi, pa je čak bio primoran i da krade.

- Da smo ostali bez struje, dogodila bi se katastrofa. Radioaktivni materijal je mogao da procuri. Šteta bi bila ogromna. Nisam se plašio za svoj život, plašio sam se šta bi moglo da se dogodi, ukoliko ne nadgledam postrojenje. Plašio sam se tragedije koja bi mogla da pogodi celo čovečanstvo - rekao je Lobada za BBC.

Ruski vojnici su bili izloženi velikoj radijaciji?

Inače, "Crvena šuma", koja se nalazi u blizini elektrane, jedno je od najradioaktivnijih mesta na svetu. Snimci koje su zabeležili dronovi pokazuju da su ruski vojnici boravili u njoj i kopali rovove. Ovu informaciju su za BBC potvrdili rukovodioci elektrane.

Ova činjenica, prema mišljenju stručnjaka, pokazuje da su vojnici jako malo znali o nuklearnoj bezbednosti.

Energoatom, ukrajinska državna agencija za nuklearnu energiju, saopštila je da su ruski vojnici bili izloženi velikoj radijaciji.

Neposredno ispred betonskog sarkofaga koji štiti oštećeni nuklearni reaktor, ruski vojnici su donosili vreće sa peskom kako bi iza njih mogli da se sakriju u slučaju eventualnog napada.

Semonov je ova informacija jako smešna, budući da ukrajinska vojska ne bi nikada napala nuklearni reaktor.

- U podrumu glavne zgrade nalaze se sobe koje se koriste za spavanje, a koje su potpuno opljačkane. Pod je zatrpan ćebadima, dušecima, odećom, obućom i drugim predmetima ukrajinske nacionalne garde koja je tamo bila zatočena.

Radnici u Černobilju rekli su za BBC da su ruski vojnici opljačkali šta su mogli, kao i da su sa sobom navodno poveli i zarobljene pripadnike Nacionalne garde.

- Uspeli smo da sačuvamo elektranu. Ali je užasno što su oni odveli 169 pripadnika naše vojske - rekao je Semonov.

Iako nije potvrđeno gde su gardisti navodno odvedeni, ali osoblje iz Černobiljske elektrane veruje da se oni nalaze u Rusiji.

Bivši ukrajinski predsednik Petro Porošenko, posetio je juče Černobilj, a tom prilikom je radnicima doneo hranu i ostale zalihe.

- Da li smo sigurni da se ruska vojska sutra neće ponovo pojaviti ovde? Moj odgovor je ne. Putin je potpuno nepredvidiv, a nuklearna prašina ne poznaje granice. Može da stigne do Istočne i Centralne Evrope, pa čak i do Velike Britanije. Opasnost da će cela Evropa biti kontaminirana je veoma visoka, sve dok Rusija nastavlja da vodi rat - rekao je Porošenko tokom posete Černobiljskoj oblasti.

Video: Snimak navodno napuštenih ruskih rovova kod Černobilja

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • J..

    9. april 2022 | 20:42

    Cim je bbc treba verovati, lazovcine belosvetske!!

  • N

    9. april 2022 | 22:20

    Ne čitam ali pretpostavljam o čemu se radi...BBC tovari nešto Ruse...

  • dragan BL

    9. april 2022 | 22:28

    Kakvi debili, pa valjda bi moglo ozraciti i Rusiju i Bjelorusiju koja je tako blizu. S takvim pričama bi trebala i djeca u vrtiću imati problem

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA