Smena osoblja u Černobilju: Obavljena prva rotacija posle tri nedelje

IAEA navodi da je dobila dodatne informacije od Ukrajine o šteti u analitičkim laboratorijama nuklearne elektrane za monitoring radijacije

  • 1
Černobilj Foto: Tanjug/AP

Ukrajina je obavestila Međunarodnu agenciju za atomsku energiju (IAEA) da je obavila prvu rotaciju osoblja u nuklearnoj centrali Černobilj u poslednje tri sedmice, saopštio je danas direktor agencije UN Rafael Grosi.

Grosi je rekao da je obavešten da je ovo bila tek druga smena osoblja od kraja februara, kada su ruske snage zauzele ovu lokaciju.

Direktor IAEA je dodao da je ovo bio "veoma potreban i pozitivan korak radi dobrobiti osoblja centrale i njihovih porodica".

Rotacija osoblja je važna da bi se osigurala bezbednost i siguran rad nuklearne elektrane, koju su ruske snage kontrolisale pet sedmica, a potom se povukle 31. marta.

IAEA navodi da je dobila dodatne informacije od Ukrajine o šteti u analitičkim laboratorijama nuklearne elektrane za monitoring radijacije.

Agencija je 8. aprila saopštila da će poslati pomoć Ukrajini da bi osigurala fizičku nuklearnu bezbednost nuklearnih lokacija u toj zemlji.

Video: Snimak navodno napuštenih ruskih rovova kod Černobilja

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA