Bajden: Operacija Rusije u Ukrajini je genocid, Putin želi da uništi taj narod

Američki predsednik potvrdio svoj stav još jednom

  • 53
Džo Bajden Poljska

Foto: Tanjug/AP

Američki predsednik Džozef Bajden, koji je ranije indirektno izneo kvalifikaciju da vojna operacija Rusije u Ukrajini predstavlja genocid, u obraćanju je direktno potvrdio ovaj stav i optužio ruskog predsednika Vladimira Putina da želi da uništi ukrajinski narod.

U obraćanju u Ajovi, govoreći o merama koje njegova administracija preduzima da suzbije rast cena goriva zbog rata, Bajden je direktno nazvao genocidom konflikt, u kome je Rusija navodno počinila zverske zločine nad ukrajinskim civilima, preneo je Rojters.

- Vaš porodični budžet, sposobnost da napunite rezervovar, ništa od toga ne ni trebalo da zavisi od toga da li jedan diktator proglašava rat i vrši genocid na drugoj strani sveta - poručio je Bajden u Ajovi.

Kasnije, u obraćanju novinarima na putu za Vašington, američki predsednik ostao je pri stavu da je rusko postupanje u Ukrajini genocid.

- Da, nazvao sam to genocidom jer postaje sve jasnije i jasnije da Putin samo pokušava da izbriše ideju da je moguće biti Ukrajinac, a dokazi se sve više povećavaju - rekao je Bajden novinarima.

On je još rekao da će prepustiti pravnicima da na međunarodnom nivou odluče da li su za takvu klasifikaciju ispunjeni uslovi, ali je naveo da je po njegovom ličnom mišljenu "ovde to slučaj".

Bajden je više puta nazivao ruskog predsednika Vladimira Putina ratnim zločincem, ali do sada nije izjavljivao da je u Ukrajini počinjen genocid, navodi britanska agencija.

Video: Bajden: Putin je ratni zločinac, nanosi pustoš Ukrajini

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ajdemi

    13. april 2022 | 09:20

    Matori ne lupetaj.

  • Bugarin.

    13. april 2022 | 09:36

    Pa Nemci su prvi a Ameri su najveći drugi Genocidni Narod. Samo što nisu Osudjeni za Genocid. Zato ne lupaj mnogo.

  • Mik

    13. april 2022 | 09:41

    Sa se zakunem da matori ne zna ni na kojoj planeti zivi, a kamoli gde je Ukrajina na mapi. Pritom, Amerika je prototip genocida - neka se obrati lokalnim indijancima, ako je neki pretekao

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA