Jedan datum se spominje kao dan kada će se možda završiti sukobi u Ukrajini: Rusima je veoma bitan

Prošlog meseca je generalštab oružanih snaga Ukrajine izjavio da je ruskim vojnicima rečeno da se rat mora završiti do tog datuma

  • 7
Rusija, Moskva, vojna parada Foto: Tanjug/AP

Dok specijalna operacija ruske vojske u Ukrajini traje skoro puna dva meseca, Ukrajinci i zapadne nacije su u neizvesnosti kako će Kremlj proslaviti bitan dan u ruskoj istoriji.

Ove godine 9. maj, koji se obeležava kao Dan pobede u Rusiji i podsećanje na poraz nacističke Nemačke, mogao bi da signalizira kraj sukoba u Ukrajini ili nešto još strašnije, što će teško smanjiti nasilje.

Prošlog meseca je generalštab oružanih snaga Ukrajine izjavio da je ruskim vojnicima rečeno da se rat mora završiti do tog datuma.

U nedelju je Axios preneo da bi predstojeći rok mogao da postane ključni i preteći trenutak u ratu, u kojem je prema poslednjim podacima UN ubijeno skoro 2.000 civila, a milioni su raseljeni.

Dok kruže spekulacije o tom danu, "njegov značaj za Ruse ne može se potceniti, jer nacija nastoji da postane imperija vodeći rat u zemlji koja želi da uspostavi svoju nezavisnost", rekli su stručnjaci za rusku istoriju za The Washington Post.

Nemački generalfeldmaršal Vilhelm Kajtel, odan Hitleru i komandant svih nemačkih oružanih snaga tokm Drugog svetskog rata, potpisao je nemačku predaju 8. maja u Berlinu, iako je vremenska razlika između Nemačke i Rusije značila da se to dogodilo 9. za Rusiju i njene susedne zemlje.

Taj dan je priznat u SSSR i Sovjetskom bloku. Dolazak predsednika Vladimira Putina na vlast dao je još sjaja prazniku, pošto saznanja o pobedi nastavljaju da se šire kroz ruske medije, uključujući film i televiziju.

9. maj je više od slobodnog dana. To je dan za parade, za veterane koji oblače svoje vojne uniforme i za Ruse koji uživaju u proslavi praznika.

- Proslavljanje pobede nad nacističkom Nemačkom kada se nije očekivalo da će pobediti duboko je ukorenjeno u ruski nacionalni identitet i ima isti nivo poštovanja - ako ne i više - kao što su trijumfi Sputnjika i masovna pismenost - rekao je Stiven Brejn, vanredni profesor sovjetske i ruske istorije na Državnom univerzitetu Misisipija.

Prema njegovim rečima, to je "pobeda dobrog nad lošim".

- Možda ih možete nazvati stereotipima, ali to je čvrstina i teškoća. Taj rat je bio trenutak kada su to pokazali - rekao je on.

Prošle godine Rusija je proslavila Dan pobede izvođenjem na ulice sojvetskih tenkova T-34 iz ere Drugog svetskog rata, leteći borbenim avionima 76 i helikopterima i pokazivanjem ruskih balističkih raketa RS-24 na Crvenom trgu.

- Dan pobede je skoro ekvivalent 4. julu u SAD, ali čak ni to poređenje ne pokazuje šta taj dan znači za Ruse i šta znači biti Rus - rekao je Brejn.

On je dodao da je Sovjetski savez izgubio najmanje 24 miliona civila i trupa u Drugom svetskom ratu, najviše od bilo koje zemlje.

Iako veterani koji su se borili u ratu umiru kako godine prolaze, sećanje na taj rat teško da će izbledeti, a predstojeći praznik će verovatno doći sa retorikom o nacizmu i fašizmu, smatra Fejt Hilis, profesor ruske istorije i moderne Evrope na Univerzitetu u Čikagu.

- Antiukrajinska osećanja će verovatno biti utkana u svečanosti ovogodišnje proslave Dana pobede, ali da li će Rusija do tog datuma videti pravu pobedu u Ukrajini ostaje da se vidi - rekao je on.

Penzionisani potpukovnik armije Aleksandar Vindman rekao je za Axios da bi 9. maj mogao da označi prekretnicu za Rusiju.

- Ako postignu uspeh, bojim se, to je recept za dugotrajan rat, a Rusija se neće zaustaviti na ograničenim dobicima. Dugotrajni rat je recept za prelivanje u, potencijalno, konfrontaciju sa NATO-om - rekao je on.

Hilis pak ističe da, za Putina, neće biti poraza u Ukrajini, čak i ako do njega stvarno dođe".

- U njegovom umu nema mesta za poraz. To će biti shvaćeno kao pobeda, šta god se dogodilo - rekao je Hilis.

Rusi planiraju vojnu paradu u Mariupolju?

Rusija planira da održi vojnu paradu u Mariupolju za Dan pobede 9. maja, objavio je na Telegramu savetnik gradonačelnika Petro Andriuščenko.

Andriuščenko je objavio da je Konstantinu Ivaščenku, kojeg su ruske snage postavile da upravlja delovima Mariupolja koji su pod njihovom kontrolom, "naređeno da raščisti deo centra grada od ruševina i mrtvih tela kako bi se tamo 9. maja mogla održati vojna parada".

- Sudeći po nizu informacija i podataka, okupatori planiraju da održe "pobednički karneval" u Mariupolju u slučaju da njihova specijalna vojna operacija bude uspešna. Dobra vest je da u gradu nema vozila ili ljudi koji mogu da izvrše taj zadatak - dodao je on.

Video: Snimak navodno napuštenih ruskih rovova kod Černobilja

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Дража

    13. april 2022 | 14:34

    Да су Руси хтели да урнишу све ово би било готово за 2 дана!

  • Гаргамел

    13. april 2022 | 16:50

    Јел ово западне дипломате храбре украјинце ... издржите до 9.маја 😂

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA