≫ 

Zelenski oštro o zemljama koje nastavljaju da kupuju rusku naftu: Zarađuju novac na krvi drugih ljudi

Ukrajinski predsednik je rekao da su "zločini koje su ruske snage počinije u Mariupolju, predgrađu Kijeva, Buči i Borođanki dodatno suzili mogućnost nastavka mirovnih pregovora sa Rusima

  • 11
Volodimir Zelenski sa predsednicima Foto: Tanjug/AP

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski optužio je evropske zemlje koje nastavljaju da kupuju naftu od Rusije da zarađuju novac na krvi drugih ljudi.

On je u intervjuu izdvojio Nemačku i Mađarsku, optužujući ih da blokiraju napore za stvaranjue embarga na prodaju ruskih energenata, od koje Moskva godišnje zaradi 326 milijardi dolara.

Među ukrajinskim rukovodstvom postepeno raste frustracija jer je Berlin podržao neke sankcije protiv Rusije, ali se do sada odupirao da podrži oštrije sankcije koje se odnose na prodaju energenata.

- Neki od naših prijatelja i partnera shvataju da je sada drugačije vreme, da to više nije pitanje posla i novca, ovo je pitanje opstanka - rekao je Zelenski.

On je još jednom pozvao na pomoć Ukrajini u vidu oružja, rekavši da ovo što dobijaju ne stiže brzo i da im je zbog toga teško da odbiju napad Rusa.

- SAD, Velika Britanija i još neke zemlje pokušavaju da pomognu i pomažu, ali nam pomoć treba mnogo ranije i brže. Ključna reč je sada - rekao je on u intervjuu.

Ruske trupe su se poslednjih dana povukle iz ukrajinskog glavnog grada Kijeva i drugih centralnih i severnih delova zemlje, pa mnogi sumnjaju da je Moskva odustala od pokušaja da silom zauzme susednu zemlju.

Strah od novih sukoba na istoku Ukrajine

Međutim, sada postoji strah od mogućeg dugotrajnog i krvavog sukoba na istoku i jugu zemlje, s obzirom da Putin preusmerava svoju vojsku u pokušaju da zauzme teritoriju. Među gradovima u kojima se i dalje vode žustre borbe je i Mariupolj, koji je razoren zbog višenedeljnih borbi koje se vode u ovom lučkom mestu.

Zelenski je za BBC rekao da misli da je u ovom gradu možda ubijeno na desetine hiljada ljudi.

- Imamo informaciju da pored velikog broja ubijenih, postoji i veliki broj nestalih. Znamo da su im dokumenti zamenjeni, dali su im ruske pasoše i odvedeni su u Rusiju, neki u logore, neki u druge gradove. niko ne zna šta se dogodilo sa tim ljudima, niko ne zna koliko njih je ubijeno - rekao je Zelenski.

Ukrajinski predsednik je rekao da su "zločini koje su ruske snage počinije u Mariupolju, predgrađu Kijeva, Buči i Borođanki dodatno suzili mogućnost nastavka mirovnih pregovora sa Rusima.

- Ne radi se o meni, radi se o Rusiji. neće imati mnogo šansi da razgovaraju sa nama. Doživeo sam čitav spektar emocija kada sma prošle nedelje posetio Buču, ali sam dan završio samo mržnjom prema ruskoj vojsci - rekao je Zelenski.

On je zatim još jednom iskoristio priliku da optuži Putina i ostatak ruske vojske, nazivajući ih ratnim zločincima. Takođe je napomenuo da je sada za ukrajinsku vojsku najteža situacija na istoku zemlje, ali da su upravo u tom delu koncentrisane njihove najmoćnije jedinice.

- Mogu da nas unište, ali mi ćemo odgovoriti, oni mogu da ubijaju, ali će i umreti. ne mogu da razumem zbog čega su došli na našu teritoriju - rekao je on.

Video: Udaraju na zgrade, vrtiće, meta im je sve živo: Zelenski tvrdi da Rusi bombarduju stambena naselja

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mile

    15. april 2022 | 05:32

    Jel to cirkusant ponovo traži da ostale zemlje prestanu da zive i da tapšu njegovoj predstavi ??! 'Alo cirkusant , gori ti šatra ! Pusti narod napolje !!!!

  • Živko

    15. april 2022 | 04:53

    Zelenski je američki glasnogovornik. Zato su i postavili glumca za predsednika Ukrajine.

  • Mr.V

    15. april 2022 | 02:35

    Pa i ti sto ti salju oruzije, isprobavaju isto sa tudjim zivotima....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA