Papa Franja poručio Ukrajincima: "Budite hrabri, mi smo uz vas"

"Svi se molimo za vas i sa vama"

  • 20
papa franja vaskrs Foto: Tanjug/AP

Papa Franja osudio je okrutnost rata u Ukrajini na Vaskršnjoj misi bdenja, kojoj je prisustvovao, ali je nije predvodio.

Papa nije predvodio misu verovatno zbog bolova u nogama zbog kojih je smanjio svoje aktivnosti, javlja Hina.

Misi je prisustvovao Ivan Fedorov, gradonačelnik Melitopolja, koga su ruske snage prošlog meseca zarobile, a kasnije pustile na slobodu u razmeni zarobljenika.

papa franja vaskrs Foto: Tanjug/AP

Italijanski kardinal Ðovani Batista Re zamenio je papu tokom službe, u sklopu koje je održana procesija koja se odvijala na centralnom brodu bazilike Svetog Petra u gotovo potpunom mraku.

Papa je sedeo na velikoj beloj stolici, ali je tokom čitanja jevanđelja stajao.

Papa je izmenio ranije pripremljen tekst da bi ukazao na prisutnost Fedorova, njegove porodice i trojice ukrajinskih parlamentaraca koji su sedili u prvom redu.

papa franja vaskrs Foto: Tanjug/AP

Govorio je o "tami rata i o okrutnosti", prenela je Hina.

- Svi se molimo za vas i sa vama. Molimo jer je toliko patnje. Možemo vam pružiti samo svoje društvo, svoje molitve i poručiti: ''budite hrabri, mi smo uz vas" - navodi se u poruci pape Franje.

Završio je izgovorivši "Hrist je vaskrsnuo" na ukrajinskom.

Papa Franja bi na Vaskršnju nedelju, najvažniji dan u hrišćanckom liturgijskom kalendaru, nakon dvogodišnje pauze zbog pandemije, trebalo da služi misu na Trgu svetog Petra, a zatim prenese svoju poruku i blagoslov "Urbi et Orbi" (gradu i svetu).

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikolas

    17. april 2022 | 09:09

    I PO TRECI PUT ZA 100 GODINA RAT PROTIV PRAVOSLAVNE RUSIJE -PRAVOSLAVNIH HRISCANA I SVETA !!! GOSPODE BOZE OPROSTI IM NEZNAJU STA CINE !!!

  • Vodolijax

    17. april 2022 | 09:53

    Ovi što su spasavali Ustaše posle drugog svetskog rata normalno da su uz one koji isto misle.....

  • skrozlos

    17. april 2022 | 07:28

    Pa vi ste sve ovo i zakuvali, da nije bilo vas ne bi bilo ni unijata. A kakav je vas stav prema pravoslavcima, najbolje mozemo videti na primeru hrvatske u poslednjih 100 godina. Nadam se da ce posle vaseg "orbi et urbi" na vasa vrata doci "ferro et igni" jer ste zasluzili hiljadama puta...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA