≫ 

Lavrov tvrdi da je 2. faza sukoba u Ukrajini počela: "Rat je izbio zbog želje Zapada i SAD da vladaju svetom"

Odgovarajući na optužbe o ratnim zločinima koje je navodno počinila ruska vojska, Sergej Lavrov je rekao da su njihove snage gađale samo vojnu infrastrukturu, a ne civile

  • 5
Sergej Lavrov Tanjug/AP

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov je u izjavi za India Today rekao da je u Ukrajini počinje sledeća faza specijalne vojne operacije.

- Operacija na istoku Ukrajine ima za cilj potpuno oslobađanje Donjecke i Luganske Narodne Republike. Ova situacija će se nastaviti i sada počinje sledeća faza specijalne operacije - rekao je on.

Lavrov je zatim dodao da bi sukob bio odavno rešen da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski sarađivao u primeni Sporazuma iz Minska, a zatim je rekao da je Zapad izdao Zelenskog koristeći ga za napad protiv Rusije.

On je za razlog sukoba okrivio želju SAD i Zapada da vladaju svetom.

- Hteli su da pokažu da neće postojati multipolarnost, već samo unipolarnost. Ukrajini su dali odskočnu dasku snabdevajući ih oružjem - rekao je Lavrov.

On je zatim dodao da je pravi razlog rata u Ukrajini "sujeta većine zemalja nakon Drugog svetskog rata".

- Prekršili su svoja obećanja koja su dali rukovodstvu Rusije i počeli su da pomeraju NATO na istok, nakon raspada SSSR-a. Rekli su da je to odbrambeni savez, a ne pretnja po rusku bezbednost - kaže on.

Lavrov je rekao da je Moskva nakon sastanka u Istanbulu promenila taktiku vojnog prisustva u Ukrajini

- Mi smo kao gest dobre volje, jer su Ukrajinci uzeli u razmatranje ono što bi moglo da bude osnova sporazuma, pregrupisali snage iz Kijevske i Čeringovske oblasti, međutim oni to nisu cenili. Umesto toga u Buči je izvedena inscenacija - kaže on.

Odgovarajući na optužbe o ratnim zločinima koje je navodno počinila ruska vojska, Sergej Lavrov je rekao da su njihove snage gađale samo vojnu infrastrukturu, a ne civile.

- Ukrajinska voisjka koristi civile kao živi štit. Zapad ne obraća pažnju na naše dokaze, već skreću pažnju na laži poput one u Buči. Pomenuli su situaciju u Buči, tri dana nakon što je gradonačelnik tog grada saopštio da je on ponovo u rukama Ukrajine - rekao je Lavrov.

Video: Potresne scene iz Lavova: U napadu stradalo najmanje sedmoro ljudi

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boža zemunac

    19. april 2022 | 17:35

    ŽIVELA RUSIJA, ŽIVEO PUTIN, ŽIVELA SRBIJA.

  • Pera

    19. april 2022 | 15:37

    Bice 12 faza. Pa Zelenski nek razmisli

  • Istina

    19. april 2022 | 12:35

    Samo mi to znamo odavno..a i bolje se vidi sa strane..deluje mi kao da Rusija kasni dva koraka..mnogo toga se moglo predvideti...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA