≫ 

Amerikanac osuđen na smrt u Kini zbog ubistva

Prema Amnesti internešenel, Kina ima najviše osuđujućih presuda na smrt svake godine, ali konačan broj izvršenja nije poznat javnosti

  • 1
Kineska zastava KIna Foto: Tanjug/AP

Kineski sud osudio je u četvrtak jednog američkog državljanina na smrt zbog navodnog ubistva svoje bivše devojke.

Kako javljaju kineski državni mediji, Šadid Abdulmatin, koji je predavao na Tehnološkom univerzitetu Ningbo, optužen je za ubistvo 21-godišnje Kineskinje po prezimenu Čen. Nakon neslaganja oko njihovog raskida u junu 2019., Abdulmatin je dogovorio da se sastane i razgovara sa Čen na autobuskoj stanici u Ningbou, u provinciji Džeđijang, pre nego što ju je ubio "nožem na sklapanje“, naveo je Srednji narodni sud u Ningbou u svojoj presudi.

Sud je zločin ocenio kao „ubistvo iz osvete s predumišljajem". Abdulmatin je nekoliko puta nožem ubo i posekao po licu i vratu Čen, što je rezultiralo njenom smrću, a ubistvo je motivisano "podlim motivima, odlučnom namerom i okrutnim sredstvima", navodi javni emiter CCTV.

Sud je rekao da je Abdulmatinu dao prava na odbranu, uključujući pristup prevodiocu i konzularne posete, navodi državni tabloid Global Times.

Iz Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Pekingu rečeno je da su svesni sudske odluke u vezi sa američkim državljaninom u Kini i da zvaničnici „prate situaciju“, ali ne žele dalje da komentarišu zbog privatnosti.

Prema Amnesti internešenel, Kina ima najviše osuđujućih presuda na smrti svake godine, ali konačne brojeve izvršenja ne otkriva.

Tokom protekle decenije, ljudi iz Ugande, Južne Koreje, Japana i Kenije osuđeni su na smrtne kazne zbog zločina u vezi sa narkoticima. Nigerijski senat je 2016. navodno čuo da je 120 njegovih građana osuđeno na smrt u Kini. A 2019. Kina je izrekla smrtnu kaznu kanadskom državljaninu optuženom za šverc droge, što je izazvalo šok širom sveta.

Video: Osuđenici na smrt u Americi mogu da biraju: Streljanje ili električna stolica

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA