≫ 

Kako je svet reagovao na pobedu Makrona: Šta mu je rekao Bajden, šta Putin, a šta Si Đinping?

Mnogi u Evropi su rezultate nedeljnih izbora u Francuskoj proglasili kao pobedu za Evropsku uniju, jer bi pobeda Le Penove, koja je evroskeptik, verovatno imala ogroman uticaj na stabilnost bloka

  • 0
Makron, Bajden, Putin, Si Đinping Foto-kolaž: Milena Đorđević

Svetski lideri utrkivali su se da čestitaju predsedniku Francuske Emanuelu Makronu pobedu nad Marin Le Pen na predsedničkim izborima.

Mnogi u Evropi su rezultate nedeljnih izbora u Francuskoj proglasili kao pobedu za Evropsku uniju, jer bi pobeda Le Penove, koja je evroskeptik, verovatno imala ogroman uticaj na stabilnost bloka.

Predsednik Rusije je poslao čestitku u kojoj je Makronu, između ostalog, poželeo dobro zdravlje.

- Iskreno Vam želim uspeh u državnim aktivnostima, kao i dobro zdravlje i blagostanje - navodi se u telegramu.

Čestitku je uputio i predsednik Kine Si Đinping, ističući da bi sa Makronom "voleo da nastavi rad na održavanju diplomatskih veza zasnovanih na nezavisnosti, međusobnom razumevanju i na obostrano zadovoljstvo".

Kineski lider je dodao da je na kinesko-francuske veze uvek gledao iz "strateške i dugoročne perspektive", rekavši da je zdrav i stabilan razvoj odnosa sve važniji kako globalna arena prolazi kroz "kompleksne promene".

"Bravo, Emanuel"

Šarl Mišel, predsednik Evropskog saveta, kao i premijeri Belgije i Luksembruga, među prvima je čestitao Makronu, a ubrzo su stigle čestitke i od drugih 27 lidera EU.

- Bravo, Emanuel! U ovom turbulentnom periodu, potrebna nam je čvrsta Evropa i Francuska potpuno posvećena suverenoj i strateškoj Evropskoj uniji - napisao je Šarl Mišel na Tviteru.

Iako su ankete predviđale da će Makron pobediti u drugom krugu, iskustvo iznenadnog glasanja Ujedinjenog Kraljevstva za izlazak iz EU i izbor Donalda Trampa u Sjedinjenim Državama 2016. godine izazvalo je zabrinutost da "izbori budu poremećeni".

Le Pen je dugo koketirala sa idejom da napusti EU, iako je tokom svoje kampanje insistirala da ovog puta nema „tajnu agendu“ za izlazak iz unije ili jedinstvene valute evra.

Premijer Italije Mario Dragi rekao je da je reizbor Makrona "divna vest za čitavu Evropu", dok je nemački kancelar Olaf Šolc istakao da su birači u Francuskoj "poslali jak glas samopouzdanja Evrope".

Lideri Švedske, Rumunije, Litvanije, Finske, Holandije, Grčke, kao i predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, reagovali su već pola sata nakon što su saopšteni prvi preliminarni rezultati.

- Radujem se nastavku naše opsežne i konstruktivne saradnje u okviru EU i NATO-a i daljem jačanju odličnih odnosa između naših zemalja - rekao je holandski premijer Mark Rute.

Španski premijer Pedro Sančez uputio je čestitke Makronu na Tviteru.

- Građani su izabrali Francusku posvećenu slobodnoj, jakoj i pravednoj EU. Demokratija je pobedila, Evropa je pobedila. Čestitke Makronu - napisao je Sančez.

Sančez je u četvrtak napisao zajedničko mišljenje u francuskom dnevniku Mond, gde su Šolc i portugalski premijer Antonio Kosta kritikovali Le Penovu i pozivali ljude da glasaju za Makrona.

Britanski premijer Boris Džonson, javno lice Bregzita za mnoge Evropljane, pozdravio je rezultat, obećavši saradnju sa Makronom.

- Francuska je jedan od naših najbližih i najvažnijih saveznika - rekao je Džonson.

Predsednik Sjedinjenih Država Džo Bajden takođe je pozdravio pobedu Makrona.

- Francuska je naš najstariji saveznik i ključni partner u suočavanju sa globalnim izazovima. Radujem se našoj kontinuiranoj bliskoj saradnji – uključujući podršku Ukrajini, odbrani demokratije i suprotstavljanju klimatskim promenama - naveo je on u tvitu.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, koji je razgovarao sa Makronom nekoliko puta od početka ruske invazije na njegovu zemlju 24. februara, čestitao je svom francuskom kolegi telefonom.

Zelenski je na Tviteru nazvao Makrona „pravim prijateljem Ukrajine“.

- Želim mu dalji uspeh za dobro francuskog naroda. Cenim njegovu podršku i uveren sam da zajedno idemo ka novim zajedničkim pobedama - napisao je on na ukrajinskom i francuskom.

Makronu su čestitali i lideri Australije i Kanade.

Australijski premijer Skot Morison rekao je da je Makronova pobeda „veliki izraz liberalne demokratije na delu u neizvesnim vremenima” i rekao da želi francuskom lideru i njegovoj zemlji „svaki uspeh, posebno vaše liderstvo u Evropi i kao važnog partnera Australiji u Indo-Pacifiku“.

Kanadski premijer Džastin Trudo rekao je da se „raduje što ćemo nastaviti naš zajednički rad na pitanjima koja su najvažnija za ljude u Kanadi i Francuskoj – od odbrane demokratije, borbe protiv klimatskih promena, do stvaranja dobrih radnih mesta i ekonomskog rasta za srednju klasu”.

Video: Makron se zahvalio glasačima ispred Ajfelove kule

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA