Obdukcije tela iz Buče pokazuju jezive rezultate: Žene silovane, pa ubijane?

Mrtvozornik iz inostranstva, koji radi severno od Kijeva i koji je tražio da ostane anoniman, rekao je da su neka tela "u toliko lošem stanju da nije ni moguće otkriti tragove silovanja i seksualnog zlostavljanja"

  • 13
Buča, Ukrajina silovanja Foto-montaža: Tanjug/AP, Shutterstock

Forenzičari koji izvode obdukcije na telima iz masovnih grobnica severno od Kijeva tvrde da su pronašli dokaze da su neke žene silovane pre nego što su ih ubile ruske trupe, prenosi Guardian.

- Već imamo nekoliko slučajeva koji govore da su te žene silovane pre nego što su upucane - rekao je Vladislav Pirovski, ukrajinski forenzičar koji je sa timom mrtvozornika izvršio na desetine obdukcija na stanovnicima Buče, Irpina, Borodjanke, koji su stradali tokom ruske okupacije tog područja.

Pirovski kaže da ne može da otkrije više detalja jer on i njegove kolege i dalje skupljaju dokaze i čeka ih još na stotine obdukcija.

Tim Pirovskom je u proseku dnevno vršio 15 obdukcija, a mnoga tela bila su osakaćena.

- Mnoga tela su spaljena, teško oštećena i nemoguće je identifikovati žrtve. Lobanja bi bila izlomljena, jednostavno ne možete da sklopite deliće. Neka tela nisu ni imala glave - tvrdi ovaj forenzičar.

On kaže da je obdukcije pojedinih žena pokazala da su ubijene iz automatskog oružja. Neke su imale i po šest metaka u leđima.

Oleg Tkalenko, viši tužilac za region Kijeva, rekao je da su detalji o navodnim silovateljima već stigla u njegov kabinet, i da se ispituju sve okolnosti, poput lokacije i godine žrtava.

- Slučajevi silovanja su veoma delikatno i osetljivo pitanje. Forenzičari imaju ozbiljan zadataka da pregledaju genitalije stradalih žena i da pronađu znakove silovanja - rekao je Tkalenko.

Mrtvozornik iz inostranstva, koji radi severno od Kijeva i koji je tražio da ostane anoniman, rekao je da su neka tela "u toliko lošem stanju da nije ni moguće otkriti tragove silovanja i seksualnog zlostavljanja".

- Ali skupljamo dokaze u nekoliko slučajeva u kojima je, verujemo, bilo silovanja pre ubistva - rekao je on.

Nakon povlačenja ruskih trupa iz gradova i predgrađa oko prestonice, desetine žena su policiji, medijima i organizacijama za ljudska prava rekle o zverstvima koja su navodno pretrpele od strane ruskih vojnika. Istražitelji su čuli svedočenja o grupnim silovanjima, napadima na nišanu i silovanjima pred decom.

Ukrajinski komesar za ljudska prava Ljudmila Denisova zvanično je dokumentovala slučajeve 25 žena koje su držane u podrumu i sistematski silovane u Buči, gradu severno od Kijeva, koji je sada sinonim za ruske ratne zločine. Vlasti su upozorile da bi ti slučajevi mogli biti vrh ledenog brega i optužili ruske trupe da koriste silovanje kao instrument rata.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je u prošlonedeljnom saopštenju da su ruski vojnici silovali stotine žena. Ukrajinske vlasti su odbile da daju tačne cifre ili detalje o tome gde su se silovanja dogodila ili o starosti žrtava.

Rusija je više puta poricala da je ciljala civile tokom rata.

Tkalenko je rekao da su žene oklevale da podnose policijske prijave o delima seksualnog nasilja jer su verovale da počinioci neće biti uhvaćeni. Umesto toga, obraćali su se psiholozima i lekarima za pomoć.

- Psiholozi rade sa žrtvama silovanja, a zatim sa detektivima. Žene su veoma rezervisane, a podaci o slučajevima silovanja su zatvoreniji - rekao je on.

Veliki deo dokaza koje su prikupili ukrajinski tužioci uskoro će biti prosleđeni Međunarodnom krivičnom sudu (MKS), koji je pokrenuo istragu o mogućim ratnim zločinima i zločinima protiv čovečnosti u Ukrajini.

Jedan dobrovoljac koji je 1. aprila otputovao u oslobođena područja severno od Kijeva da pomogne u evakuaciji stanovnika rekao je da je naišao na tri gole žene koje su izašle iz kuća i podruma. Jedna je teško pretučena i odvezla ju je hitna pomoć. Volonterka je rekla da su takođe bili svedoci kako je još 10 žena davalo izjave policiji da su silovane.

- Ono što se obično dešava je da žrtve silovanja u početku žele da ispričaju svoju priču, ali onda odu i tek mesecima kasnije se vrate da razgovaraju - rekla je ona.

Tkalenko kaže da tužioci, kada čuju za slučajeve silovanja, pojedinačno prilaze žrtvama i pokušavaju da vide da li će dati izjavu. „Ljudi se stide da pričaju o silovanju“, rekao je on.

Video: Potresne scene iz Lavova: U napadu stradalo najmanje sedmoro ljudi

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Oki

    25. april 2022 | 21:44

    Ide zapadna mašinerija opet......CNN,Rojters......i ostali....još fali Vilijam Voker i pokojna Olbrajtova...

  • Boki

    25. april 2022 | 22:13

    Ukrajinski forenzicar pazi molim te. Sto obdukcije nisu radili Ukrajinac,Indijac,Turcin,Kinez,Nemac svi zajedno?

  • Kod

    25. april 2022 | 22:57

    Da da pozovote i onu finkinju Helen Rante, ona će sve da vam završi kao u Račku.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA