Erdogan kritikovao Bajdena zbog izjave o genocidu: "To je laž"

Saopštenje je datom povodo 107. godišnjice, u znak sećanja na 1,5 miliona Jermena koji su deportovani, masakrirani ili odvedeni u smrt u kampanji istrebljenja

  • 4
Joe Biden, Recep Tayyip Erdogan , Džo Bajden, Redžep Tajip Erdogan Foto: Tanjug/AP

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan kritikovao je danas predsednika SAD Džozefa Bajdena jer je smrt 1,5 miliona Jermena od strane snaga Osmanlijskog carstva ponovo okarakterisao kao genocid, rekavši da je izjava američkog lidera zasnovana na lažima i lažnim informacijama.

U televizijskom obraćanju posle sastanka vlade, Erdogan je izazvao Bajdena da nauči istoriju u vezi sa Jermenima, insistirao je da takve izjave provociraju neprijateljstvo između turskog i jermenskog naroda i ustvrdio da će jermenski narod trpeti najviše od tog licemerja, preneo je AP.

Turska oštro odbacuje da je reč o genocidu, priznajući da su mnogi umrli u to doba, ali insistira na tome da je broj mrtvih preuveličan, da su smrtni slučajevi rezultat građanskih nemira i da su stradali i osmanlijski muslimani.

Bajden je, drugu godinu za redom, masakr nad Jermenima u Osmanlijskom carstvu tokom Prvog svetskog rata nazvao genocidom.

- Osmalijske vlasti su 24. aprila 1915. pohapsile jermenske intelektualce i čelnike zajednice u Konstantinopolju (Istanbulu). Time je počeo genocid na Jermenima, jedan od najvećih masovnih zločina u 20. veku - naveo je američki predsednik juče u saopštenju povodom jermenskog Dan sećanja.

Saopštenje je datom povodo 107. godišnjice, u znak sećanja na 1,5 miliona Jermena koji su deportovani, masakrirani ili odvedeni u smrt u kampanji istrebljenja.

- Obnavljamo naše obećanje da ćemo ostati na oprezu protiv korozivnog uticaja mržnje u svim njegovim oblicima - naveo je američki predsednik.

Video: Bajden: Putin je ratni zločinac, nanosi pustoš Ukrajini

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boban

    26. april 2022 | 06:25

    Pa i ameri i turci su isti, i ameri su u Vijetnamu ubili celo selo civila (zene, decu, muskarce) i to su ih sve streljali pored sela u kanalu, jedno dete je prezivelo streljanje, vratilo se u selo i tamo su ga ponovo docekali ameri i vratili ga na mesto streljanja i ovog puta dokrajcili.... U ratu ismedju Juzne i Severne Koreje su ameriski vojnici napali civile koji su pokusali pobeci iz Juzne Koreje iz rata i skoro sve su ih poubijali iz zasede iz helihoptera i sa zemlje pesadijom iako se iz aviona videlo da su to zene i deca a sad oni nesto pricaju a ovakvih istinitih primera ima na hiljade ako ne i desetine ili stotine hiljada........ Nisu ni turci nista bolji....

  • Molte

    25. april 2022 | 23:31

    Turci nemate stida

  • Miloje

    12. maj 2022 | 22:21

    A kad beše počeo zločin istrebljenja Indijanaca... Kog dana se obeležava u svetu... Da li bi Bajden mogao koju da progovori i o tom zločinu... Nemci jesu krivci za dva rata i milione stradalih, ali Jenki su ih kroz istoriju daleko nadmašili!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA