≫ 

Generalna skupština UN danas glasa o rezoluciji koja će od članica SB zahtevati da opravdaju upotrebu veta

Oko šezdeset zemalja pridružilo se Lihtenštajnu u kosponzoru reforme, uključujući SAD - brzi skup podrške koji je izazvao široko iznenađenje u Ujedinjenim Nacijama

  • 2
Zgrada UN, Ujedinjene Nacije, Njujork Foto: Shutterstock

Danas 193 člana Generalne skupštine UN glasa o rezoluciji koja bi od pet stalnih članica Saveta bezbednosti zahtevala da opravdaju upotrebu veta u budućnosti, prenosi AFP.

- Diskusije o reformama veta su retke i kontroverzne, ali su oživele invazijom Rusije na Ukrajinu. Direktno usmerena na SAD, Kinu, Rusiju, Francusku i Veliku Britaniju – koje su jedini nosioci prava veta – ta mera bi ih „naterala da plate veću političku cenu“ kada se odluče da iskoriste svoj veto kako bi poništili rezoluciju Saveta bezbednosti , rekao je za agenciju AFP ambasador zemlje koja nema veto, a koji je zatražio da ostane anoniman.

Kritičari tu meru, koju je uveo Lihtenštajn, nazivaju „jednostavnom proceduralnom reformom“. Ali još nije jasno da li bi reforma naterala pet stalnih članica da manje koriste veto ili bi stvorila još više veta pošto stalni članovi predlažu kontroverzne tekstove za koje znaju da će njihovi rivali uložiti veto samo da bi ih naterali da opravdaju svoj stav javno.

Prvi put predložena pre više od dve godine, ta mera predviđa da se Generalna skupština sazove u roku od 10 radnih dana nakon što stalni član upotrebi veto „da održi raspravu o situaciji na koju je veto uložen“, navodi se u tekstu.

Oko šezdeset zemalja pridružilo se Lihtenštajnu u kosponzoru reforme, uključujući SAD - brzi skup podrške koji je izazvao široko iznenađenje u UN. Britanija i Francuska će glasati za reformu, iako su se uzdržale od njenog zajedničkog sponzorisanja. Ni Rusija ni Kina nisu bile među sponzorima teksta. Diplomata jedne od dve zemlje, koji je tražio da ostane neimenovan, kritikovao je taj potez, rekavši da bi to dodatno "podelilo" UN.

Video: Sednica UN na kratko prekinuta, Rusija tražila da Priština ukloni zastavu tzv. Kosova

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mihailović

    26. april 2022 | 07:34

    Amerika sa svojim satelitima želi da radi šta poželi protiv onih koji joj smetaju, po svemu sudeći svojim akcijama uvlači svet u 3. svetski rat...

  • Marinero

    26. april 2022 | 11:42

    Ludilo, menjaju kako kome odgovara u nekom trenutku, neće se više znati ni ko pije ni ko plaća, raspad svetskog poretka. E zapadnjaci kukala vam majka šta uradiste svojim nečinjenjem i činjenjem...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA