Ove dve zemlje su jedine na svetu koje nisu dale nijednu vakcinu protiv korona virusa

Bez vakcina, Severna Koreja rizikuje da postane epicentar novih varijanti kao rezultat niskog imuniteta stanovništva na virus, utvrdio je panel

  • 21
vakcina ilustracija korona virus

Foto: Unsplash/ Ilustracija

Severna Koreja i Eritreja su sada jedine dve zemlje na svetu koje nisu nabavile niti dale ijednu vakcinu protiv korona virusa.

Vakcine koje su dodeljene Severnoj Koreji kroz globalne napore za vakcinaciju koje podržavaju Ujedinjene nacije više nisu dostupne, rekli su zvaničnici ovog meseca, nakon što je Pjongjang više puta odbio ponude inicijative za milione doza.

Severna Koreja, koja je već jedno od najzatvorenijih društava na svetu, ostaje u strogoj izolaciji od pandemije i zatvorila je svoje granice osim za minimalni nivo trgovine sa Kinom, sa ozbiljnim implikacijama po zdravlje i snabdevenost hranom njenog stanovništva.

Zatvaranje zbog pandemije pogoršalo je krizu sa hranom, rekao je Tomas Ojea Kintana, specijalni izvestilac Ujedinjenih nacija za ljudska prava Severne Koreje. U nedavnom izveštaju, Kintana je rekao da su "ograničenja u zemlji, uključujući zatvaranje granica, izgleda sprečila izbijanje zaraze unutar zemlje, iako je verovatno po značajnu cenu za širu zdravstvenu situaciju i dodatno pogoršavaju ekonomsku deprivaciju.

Međutim, nikome nije jasno kakva je tačna situacija u zemlji, jer je povlačenje Severne Koreje u unutrašnjost u pandemiji ograničilo preostale kanale informacija - diplomate, humanitarne grupe i turisti više nisu mogli da uđu.

U svetlu predstojeće krize, Kintana je pozvao međunarodnu zajednicu da pronađe način da u zemlju unese potrebnih 60 miliona doza za imunizaciju njenog stanovništva od 25 miliona.

Prošle godine, Severna Koreja je odbila skoro 3 miliona doza kineske Sinovak vakcine, rekavši da bi pošiljke trebalo da idu u druge zemlje kojima su potrebnije. Severna Koreja je takođe odbila 2 miliona doza AstraZenekine vakcine zbog zabrinutosti zbog potencijalnih neželjenih efekata.

Severna Koreja proslava Dana sunca

Foto: Tanjug/AP

Severnokorejski zvaničnici su privatno naznačili da bi više voleli vakcine sa mRNA, kao što su Fajzer ili Moderna, prema izveštaju panela stručnjaka koji je sazvao vašingtonski Centar za strateške i međunarodne studije. Panel je zaključio da bi Severna Koreja verovatno bila zainteresovana za veliku ponudu mRNA vakcine.

"Strategija nultog kovida počinje da se ruši"

Bez vakcina, Severna Koreja rizikuje da postane epicentar novih varijanti kao rezultat niskog imuniteta stanovništva na virus, utvrdio je panel.

- Neizbežno je da će morati ponovo da otvore granicu, a kada to urade, najbolji način da zaštite svoju populaciju, što ih već zanima, jeste da vakcinišu stanovništvo što je više moguće, za šta su sposobni - rekao je Ki Park, globalni zdravstveni stručnjak na medicinskoj školi Harvard koji je radio na projektima zdravstvene zaštite u Severnoj Koreji.

- U ovom trenutku moraju da preduzmu drugačiju strategiju. Strategija nultog kovida počinje da se ruši - rekao je Park.

Zvaničnici u Misiji Severne Koreje pri Ujedinjenim nacijama nisu odgovorili na zahtev za komentar o tome da li zemlja namerava da prihvati vakcine ili šta se nada da će videti pre nego što krene dalje u programu imunizacije.

Ahn Kjung-su iz istraživačkog centra dprkhealth.org sa sedištem u Seulu rekao je da je slogan Pjongjanga, "orijentisan na ljude", verovatno pokušaj da se ublaži zamor od pandemije, i napomenuo da ograničenja ostaju na snazi delom zbog ponovnog porasta virusa u Kini, koji se pomno prati u državnim medijima.

- Severna Koreja je pokazala znake ponovnog otvaranja ranije ove godine u januaru, kada su vozovi nakratko prešli kinesku granicu, ali je porast virusa u kontinentalnoj Kini doveo Severnu Koreju nazad u strogu izolaciju - rekao je on.

Antivirusni lekovi bi mogli da budu potencijalni put da se Severna Koreja ponovo otvori bez potrebe za prihvatanjem spoljnog nadzora njenih tehničkih mogućnosti, predložio je panel CSIS-a. Dok mRNA vakcina zahteva sofisticirani hladni lanac i drugu logistiku, antivirusne pilule se mogu lakše distribuirati.

U svetlu onoga što bi mogla biti humanitarna kriza koja se razvija, međunarodna zajednica treba da pronađe neki način da ubedi Pjongjang da se ponovo otvori, rekao je specijalni izvestilac UN Kintana.

- Novi način razmišljanja treba da zavlada. To će zahtevati viziju i inicijativu, vođenu potrebama naroda Severne Koreje, a ne bilo kojim drugim planom - rekao je on u svom izveštaju.

Eritreja najavljivala početak vakcinacije još u decembru

Eritreja tek treba da počne da vakciniše svoje stanovništvo protiv kovida-19, rekao je još u decembru prošle godine šef Afričkog centra za kontrolu bolesti.

- Eritreja je jedina zemlja koja se nije pridružila porodici od 55 država članica Afričke unije koje idu napred sa vakcinacijom, ali mi ne odustajemo - rekao je Džon Nkengasong na brifingu za onlajn medije tada.

Video: Nikada opušteniji Kim Džong Un u prvom pojaviljivanju u javnosti nakon misterioznog nestanka

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Isključi TV-uključi mozak

    26. april 2022 | 18:41

    Rizikuju da postanu najzdravije dve zemlje

  • Ciganin 1976

    26. april 2022 | 18:23

    I ?! Šta desilo im se ?! NIŠTA !!! Kim Dzong je DOKAZAO koja je to PREVARA I ZLOCIN nad čovečanstvom !!! SVIMA vama PO KRATKOM POSTUPKU suditi za GENOCID I ZAVERU PROTIV ČOVECANSTVA !!!

  • laki

    26. april 2022 | 18:22

    pametan narod!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA