≫ 

Sin lidera kulta opisao život na očevom ranču: Devojke od 15 godina zvao "mama", nikada nije imao igračku

Vendel Džefson, sin zloglasnog vođe kulta Vorena Džefsa, progovorio je o svojoj porodici i slobodi. Džefson je odrastao sa desetinama braće i sestara i rečeno mu je da 15-godišnje žene svog oca naziva "mama"

  • 1
Warren Jeffs Foto: Profimedia/POOL/AFP

Vendel Džefson, dečak koji je sa više od 50 braće i sestara živeo na prostranom ranču od 1.700 hektara u blizini Elderada u Teksasu, danas zna da mu je bio ispran mozak i da je izmanipulisan od strane njihovog oca, vođe poligamističke sekte Vorena Džefsa. Odrastajući, nije imao kontrolu nad sopstvenim životom. Rečeno mu je šta da obuče, jede, čita i razmišlja,  a nikada nije imao ni igračku.

Ipak, četiri godine nakon što je napustio fundamentalističku Crkvu Isusa Hrista svetaca sa majkom i sestrom, Džefson ne želi da ga svet gleda kao žrtvu.

- Želim da nadogradim to iskustvo iz prošlosti kako bih sebi pružio bolju i svetliju budućnost - započeo je Džefson, koji je promenio prezime iz Džefs kao simbol novog početka, priču o svom životu u ostrvskoj zajednici.

Džefson, njegova majka Viki Tompson i njegova sestra Sara su bivši članovi kulta koji govore o ulozi vođe kulta Vorena Džefsa u uspostavljanju kompleksa u Teksasu, koji ih je bukvalno isključio iz spoljašnjeg sveta. Njegova najranija sećanja su kada je imao tri godine, kada je njegov otac počeo da odvaja svoju decu od njihovih majki u Kolorado Sitiju, Juta, da bi ih odveo na svoj "Ranč žudnje za Zionom" u Teksasu.

- Pitao sam se zašto sam odvojen od mame i zašto ona plače. Bio sam veoma mlad. Nisam baš razumeo ništa što se dešava - rekao je Defson.

Na ranču, gde mu se majka pridružila oko šest meseci kasnije, svi su živeli zajedno u ogromnoj kući koju je Džefson uporedio sa "hotelom". Deca bi se budila u 5 ujutru svakog dana da pomognu u pripremi doručka i čišćenju pre nego što bi bila poslata u polja. Deca od četiri godine slata su u bašte da beru korov i tu su ostajali dok ih ne pozovu da spremaju ručak. Onda bi sve počelo ispočetka.

- Nije bilo muzike, interneta, televizije, filmova, ništa slično. Stvorio je okruženje u kojem smo bili izloženi samo stvarima kojima je želeo da budemo izloženi... imao je kontrolu nad načinom na koji vidimo spoljašnji svet u svakom aspektu - opisuje Defson.

Čuvajući njegovu porodicu i sledbenike u mraku, crkva je opstala i nakon što je Džef uhapšen 2006. To je takođe pomoglo da njegovi sledbenici i porodica ostanu slepi za raširenu pedofiliju koja je bila maskirana u brak. Tokom rutinskog zaustavljanja saobraćaja, vođa kulta je priveden pod optužbom za nezakonito seksualno ponašanje sa maloletnikom i silovanje iz Jute i Arizone.

Tokom 2008. godine, nakon što je policija dobila dojavu o maloletničkim brakovima i seksualnom zlostavljanju na imanju, izvršena je racija na ranču. Džefson, koji je tada imao oko sedam godina, rekao je da mu je rečeno da je njegov otac u zatvoru jer je "radio Božji posao", a đavo je radio protiv njega.

- Odrastao sam sa majkama koje su imale 15 godina. Nije u redu, ali on je ženio 12-godišnjakinje i rečeno mi je da su to moja mama, a da nisu ni toliko starije od mene - nastavio je svoju priču Defson.

Više od 400 dece je odvedeno sa imanja i odvojeno od roditelja. Džefson i njegova sestra bili su razdvojeni od majke šest nedelja, ali su se na kraju vratili. Čak i u mladosti, kada je Džefson imao samo kratke izlete sa ranča, počeo je da dovodi u pitanje očeva učenja. Na primer, sledbenici FLDS-a su naučeni da veruju da su obojeni ljudi loši, ali Džefson je sreo muškarce i žene koji nisu belci koji su se prema njemu ponašali ljubazno.

Takođe nije razumeo zašto mora da nosi duge rukave i ne može da se igra igračkama. Ipak, tek kada je imao skoro 18 godina, kada je želeo da počne da izlazi, prvi put je zauzeo pravi stav protiv učenja. Pre toga, nikada ga nisu učili o seksu, i nije znao skoro ništa o zabavljanju. Majka mu je prvi put objasnila da će mu, ako ostanu u crkvi, biti dodeljena žena, baš kao što je ona naterana da se uda za Džefsa.

- Sećam se da sam mami rekao da ne želim da neko kontroliše s kim ću se oženiti ili s kim ću provesti život. A ona je rekla: Apsolutno se slažem - prepričava Defson.

Njegova majka je već tad bila spremna da napusti crkvu, ali Džefson je bio taj koji je i dalje osećao lojalnost prema crkvi svog oca. On priča da crkva nije koristila fizičke pretnje da ih spreči da odu, ali da je život u zajednici bio akvarijum i da je stalno mentalno zlostavljanje dovoljan pritisak da spreči mnoge sledbenike da zalutaju.

- Rečeno nam je da ako napustiš FLDS, bićeš proklet, kao da ćeš goreti u paklu. Nismo imali oružje i noževe. Bilo je emotivno i bilo je veoma manipulativno - izjavio je Defson.

Nakon još nekoliko razgovora sa njegovom majkom, odlučili su da napuste grupu. Zaposlio se u građevinarstvu i iznajmio kuću za mamu i sestru. Zatim je morao da nauči o sebi: od osnovnih stvari kao što je ono šta voli da jede ili gleda na TV-u, da preispita svoju veru. Takođe je saznao da je zločin oženiti se detetom - i šta to znači.

- Kada su me naučili ovim stvarima, shvatio sam da nije ni čudo što je u zatvoru. Ženio je i imao seks sa 12-godišnjim devojčicama. On zaslužuje da bude u zatvoru jer je znao bolje - zaključuje Defson koji je danas student i radi u industriji osiguranja. Takođe je veren i živi u Gvatemali.

Veoma je ponosan na svoju porodicu što je uspela da napusti kult. Njegova sestra Sara ovog meseca završava srednju školu, dok je njegova majka  ponovo udata i nedavno je dobila dečaka.

Video: Pećine vitezova Templara: Laž oko koje su se okupili sektaši i skupljači klikova na mrežama

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bbsr

    27. april 2022 | 07:27

    E to ti je USA demokratija-sve ih streljati-kakvo pokajanje???

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA