U Ramštajnu dogovoreni redovni skupovi u formi kontakt-grupe

Kontakt-grupa će sastanke održavati na istom mestu, u bazi Ramštajn u Nemačkoj, a stalna tema razgovora saveznika, od kojih su neki članovi NATO-a, a neki ne, biće koordinisano jačanje odbrambenih kapaciteta Ukrajine

  • 2
Oleksij Reznikov Ramštajn baza Nemačka Foto: Tanjug/AP

Forum u američkoj vojnoj bazi Ramštajn u Nemačkoj povodom sukoba Rusije i Ukrajine, na kom je učestvovalo više od 40 zemalja, ubuduće će se održavati na mesečnom nivou u formi kontakt-grupe, saopštio je američki ministar odbrane Lojd Ostin.

Kontakt-grupa će sastanke održavati na istom mestu, u bazi Ramštajn u Nemačkoj, a stalna tema razgovora saveznika, od kojih su neki članovi NATO-a, a neki ne, biće koordinisano jačanje odbrambenih kapaciteta Ukrajine.

Razgovori, koji su održani u nemačkoj vazduhoplovnoj bazi, imali su za cilj da se analizira trenutna ruska ofanziva na istoku Ukrajine i da se obezbedi kontinuiran priliv bezbednosne pomoći Ukrajini, a razmatrana su i pitanja dugoročne bezbednosti Ukrajine i njene odbrambene strategije nakon sadašnjeg sukoba.

Organizatori su naveli da su skupu fizički prisustvovali predstavnici više od 40 zemalja, a predstavnici nekih evropskih zemalja, Izraela, Australije, Kenije, Tunisa, Južne Koreje i Japana u rad sednice uključili su se putem video veze.

Sastanku su prisustvovale sve članice EU i NATO.

Skup u Ramštajnu označava prekretnicu, jer su se konsultacije između zapadnih saveznika pretvorile u indirektnu vojnu koaliciju, prenosi Euroaktiv.

Ukrajina je navodno, od učesnika foruma zatražila različito naoružanje, od artiljerije, dronova i tenkova do protivbrodskih raketa i borbenih aviona.

Nemačka je juče u Ramštajnu prvi put najavila isporuku teškog naoružanja Ukrajini i obećala državama istočne Evrope da će sovjetska vojna oprema u njihovim skladištima koju isporučuju Ukrajini biti zamenjena opremom NATO-a, navodi Euroaktiv.

Video: Snajperi po krovovima Istanbula: Počeli pregovori Ukrajine i Rusije

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • J...

    27. april 2022 | 22:55

    Nacisti venčaju da li bi mogli da vojno napadnu!u kojoj zabludi smo živeli!

  • Ramamti Ezer

    27. april 2022 | 17:33

    Rusija nije zemlja od čelika i njoj se dešavaju propusti i užasi kao u celom svetu, a tek će toga biti, kako se svet približava Božjem ratu Armagedonu. Isus kog su se mnogi setili ovih dana, dok su tucali i gulili uskršnja jaja, je rekao da će poslednjih dana izbiti 'velika nevolja' kakve nije bilo od postanka sveta, niti će je posle ikad više biti.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA