≫ 

Jedna cigareta odvela u smrt 66 putnika: Nakon šest godina rešena misterija pada aviona u Sredozemno more

Egipatske vlasti su tada tvrdile da je avion oboren u terorističkom napadu, iako nijedna teroristička organizacija nikada nije preuzela odgovornost za napad

  • 2
Pad aviona, srušeni avion. avionska nesreća Foto-ilustracija: Shutterstock

Avionsku nesreću iznad Sredozemnog mora u kojoj je poginulo 66 osoba, prouzrokovala je cigareta koju je pušio pilot u kokpitu, piše Sky news.

Let MS804 u maju 2016. godine koji je leteo iz Francuske u Egipat, srušio u more, pri čemu su poginuli svi u avionu tipa "erbas" A320. Među njima je bilo 12 francuskih turista, Britanac, 30 Egipćana, dva Iračanina i Kanađanin.

Egipatske vlasti su tada tvrdile da je avion oboren u terorističkom napadu, iako nijedna teroristička organizacija nikada nije preuzela odgovornost za napad.

Službena istraga je zaključila da je do nesreće došlo zbog pušenja cigarete i tada se zapalio kiseonik koji je cureo iz maske za hitan slučaj.

Egipatski piloti su i inače pušili u kokpitu i to nije bilo zabranjeno u vreme nesreće 2016. godine, pokazuje izveštaj od 134 stranice koje su sastavili stručnjaci za avionske nesreće i do kog je došao italijanski list "Korijere de la sera".

Inspektori su 19. maja oko 2:25 ujutro, nekoliko minuta pre nego što se avion srušio u more, identifikovali zvuk šištanja koje je nastalo zbog curenja kiseonika iz maske. Izveštaj je poslat sudu u Parizu.

- Čekali smo od 2016. godine da saznamo zašto smo izgubili svoje najmilije, a službeno nam niko ništa nije rekao- kaže Džuli, čiji su 41-godišnji brat i 75-godišnji otac poginuli u nesreći.

Godine 2018. francuska kancelarija za nesreće u civilnom vazduhoplovstvu (BEA) saopštila je da je u kokpitu najverovatnije izbio požar dok je avion leteo na visini krstarenja i da se vatra brzo širila, što je rezultiralo gubitkom kontrole nad avionom.

U tom izveštaju, se nije spominjalo curenje kiseonika ili pušenje cigareta u kokpitu.

Video: Trenutak kada se putnički avion zakucao u zemlju: Užasan snimak isplivao na platformama agencija

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Tt

    28. april 2022 | 07:53

    Egipcani ne priznaju rezultate istrage sto je i logicno. Predstoji sudjenje i mogucnost ogromne visemilionske odstete zbog njihove odgovornosti.

  • Lord

    28. april 2022 | 06:44

    Eto,pa kazu da pusenje nije stetno...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA