≫ 

Putin postavio "tajni štit" u Crnom moru? Razvijan je tokom Hladnog rata, čak se i SAD oslanjaju na njega

Rusija ima istoriju treniranja delfina u vojne svrhe, koristeći vodenog sisara za izvlačenje predmeta ili odvraćanje neprijateljskih ronilaca

  • 7
Delfini, Sevastopolj Foto: Google maps, Profimedia/Alamy/PJF Military Collection / Alamy

Satelitski snimci koje je napravio Maxar Technologies prikazuju, kako se čini, da je Rusija rasporedila obučene vojne delfine u svojoj bazi u Crnom moru, verovatno kako bi zaštitila svoje flote od podvodnih napada.

Američki pomorski institut (USNI) pregledao je satelitske fotografije pomorske baze u luci Sevastopolj na Krimu i zaključio da su dva kaveza sa delfinima premeštena u bazu u februaru na početku specijalne operacije ruske vojske u Ukrajini.

Rusija ima istoriju treniranja delfina u vojne svrhe, koristeći vodenog sisara za izvlačenje predmeta ili odvraćanje neprijateljskih ronilaca.

Pomorska baza u Sevastopolju je ključna za rusku vojsku i nalazi se na Krimu koji je Moskva anektirala 2014. godine. Prema analizi USNI, mnogi ruski brodovi koji su tamo usidreni, iako su van dometa projektila, potencijalno su ranjivi na podvodne napade.

Ukrajina je takođe obučavala delfine u akvarijumu u blizini Sevastopolja, u programu koji je nastao iz šeme iz sovjetske ere, a koji je napušten 1990-ih.

Tokom hladnog rata i SAD i Sovjetski savez razvile su upotrebu delfina čije im eholokacijske sposobnosti mogu omogućiti da otkriju podvodne objekte kao što su mine.

SAD su potrošile najmanje 28 miliona dolara za održavanje sopstvenih trupa delfina i morskih lavova, koji takođe mogu da se obučavaju, kako bi im potencijalno pomogli u konfliktima.

Sevastopoljski program ponovo je oživela ukrajinska mornarica 2012. godine, ali su sisari pali u ruske ruke nakon invazije na Krim 2014. godine. Ukrajina je bezuspešno zahtevala vraćanje životinja, a Moskva navodno planira da proširi ovu šemu.

Delfini, Sevastopolj Foto: Profimedia/Alamy/PJF Military Collection / Alamy

- Naši specijalnisti razvijaju nove uređaje koji podvodne sonarne detekcije meta delfina pretvaraju u signal na monitoru operatora. Ukrajinskoj mornarici nedostaju sredstva za tako nešto - rekao je ruski izvor.

Dve godine kasnije ruska mornarica je saopštila planove za kupovinu još pet delfina, pokrenuvši proces nadmetanja za ugovor vredan oko 21.000 dolara za isporuku delfina u bazu u Sevastopolju do kraja leta.

Nije jasno da li su delfini za koje se veruje da su danas u Sevastopolju isti oni iz tog ugovora.

Satelitski snimci iz 2018. godine otkrili su da je Rusija takođe koristila delfine u svojoj pomorskoj bazi u Tartusu u Siriji tokom sirijskog rata.

Delfini nisu jedina morska stvorenja koje je ruska vojska možda obučila. Veruje se da je beluga kit, koji je primećen na obalama Norveške 2019. godine obučila ruska mornarica.

Ribari su prijavili da je kit beluga nosio čudne pojaseve, koji su možda držali kamere, maltretirali su njihove čamce, povlačili kaiševe i užad sa strane čamaca.

Životinje u programu za morske sisare (od delfina i beluga kitova do morskih lavova i foka) obučene su da pronađu neprijateljske borbene plivače i otkriju mine na dnu i usidrene mine, prema H I Satonu, stručnjaku za podmorske i podzemne sisteme koji je prvi izvestio o kavezima za delfine u Sevastopolju.

Prema njegovim rečima, poznato je da četiri zemlje imaju takve vojne programe, uključujući SAD, Rusiju, Izrael i Severnu Koreju.

Video: Kako će proći ruski vojnici koji su bili ukopani u crvenoj šumi kod Černobilja? Prognoze su mračne

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vesko

    28. april 2022 | 14:43

    Zelenski budala 100%

  • Mlj1228

    28. april 2022 | 15:22

    Pa šta traže ti "mirotvorci" u Crnom Moru još pre konflikta?!... Izvinite, nisam znao da se Amerika graniči sa Ukrainom i sa Rusijom u tom delu zemljine kugle!!!

  • Gaga

    28. april 2022 | 15:21

    Razvaljuj fasiste Putine po celom svetu ili nam nema spasa

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA