Mariupolju preti epidemija: "Temperatura raste, vode nema, tela se raspadaju pod ruševinama"

Gradsko veće je u četvrtak saopštilo da postoji rizik od kolere, dizenterije i ešerihije koli - bakterijske infekcije koja može da izazove jak bol u stomaku, krvavu dijareju i otkazivanje bubrega

  • 5
Mariupolj Ukrajina Foto: Tanjug/AP

Lokalne vlasti u ukrajinskom gradu Mariupolju upozorile su da je grad podložan epidemijama s obzirom na užasne sanitarne uslove u većem delu grada i činjenicu da možda hiljade tela i dalje nije pokupljeno.

Procenjuje se da u gradu još uvek živi oko 100.000 ljudi, uprkos nedeljama teških borbi i odsustvu centralizovanog snabdevanja vodom.

Gradsko veće je u četvrtak saopštilo da postoji rizik od kolere, dizenterije i ešerihije koli - bakterijske infekcije koja može da izazove jak bol u stomaku, krvavu dijareju i otkazivanje bubrega.

Veće je saopštilo da su u Mariupolju životni uslovi nepodnošljivi, i da će se situacija pogoršati kako temperature  budu rasle.

- Temperatura vazduha već je dostigla 20 stepeni. Tako bi u gradu uskoro mogle izbiti snažne i smrtonosne epidemije, zbog nedostatka centralizovanog vodosnabdevanja i kanalizacije, raspadanja hiljada leševa pod ruševinama i katastrofalnih nestašica vode za piće i hrane - navele su vlasti.

- Okupatori ne mogu da obezbede postojećem stanovništvu hranu, vodu i lekove. Ili nisu za to zainteresovani. Blokiraju sve pokušaje evakuacije. A bez toga će ljudi umirati. Uostalom, sada u razrušenom gradu srednjovekovni uslovi života. Potrebna je hitna i potpuna evakuacija - rekao je gradonačelnik Mariupolja Vadim Bojčenko.

Video: Snimak dronom razorene stambene četvrti Mariupolja dok se borbe nastavljaju

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Oki

    28. april 2022 | 15:13

    Nema epidemije....civili izadju..,..azovci se predaju i čist račun duga ljubav..,

  • panic

    28. april 2022 | 14:06

    gledam svi vojnici nose maske mislim protiv epidemije sada se vidi da je sve sama LAŽ u vezi epidemije pa vojska bi prva nosila FFP2 MASKE da zastiti samu sebe jer bi nastradali od SMRTONOSNOG VIRUSA hahahaha

  • Raša

    28. april 2022 | 15:10

    Sirija 2. Kad moze u Siriji, zasto ne bi moglo i u Ukrajini.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA