≫ 

Bela kuća razmatra korake nakon što je potvrđeno da će Putin prisustvovati samitu G20

Bajden je rekao da Rusija treba da bude izbačena iz G20

  • 4
White House, Bela Kuća, Vašington Bela kuća / Foto: Tanjug/AP

Američki predsednik Džo Bajden i njegovi savetnici još uvek razgovaraju o tome kako pristupiti novembarskom samitu G20, čiji su domaćini danas dobili potvrdu da ruski predsednik Vladimir Putin planira da prisustvuje.

Bajden je rekao da Rusija treba da bude izbačena iz G20. Visoki članovi njegove administracije napustili su događaje G20 na kojima su bili prisutni ruski delegati. Takođe je bilo razgovora sa Indonezijom, koja je domaćin samita, o pojačanoj osudi Rusije i o tome kako pristupiti situaciji.

Međutim, nikakva odluka o bojkotu samita lidera, do kojeg ima još šest meseci, nije doneta. A zvaničnici odmeravaju loše strane preskakanja događaja i "prepuštanja stola Rusiji i Kini".

- Predsednik je bio jasan u svom stavu: ovo ne bi trebalo da bude uobičajeno i da Rusija ne bi trebalo da bude deo ovoga - rekla je u četvrtak portparolka Bele kuće Džen Psaki.

- Ali, opet, ostalo je još šest meseci - dodala je.

Saradnici Bele kuće su realistični da G20 neće kolektivno ukloniti Rusiju iz svojih redova, pošto odluka zahteva konsenzus, a Kina je bila jasna da ne podržava takav potez. To čini ovaj scenario drugačijim nego kada je Rusija izbačena iz G8 nakon aneksije Krima.

To postavlja potencijalno komplikovan samit na indonežanskom ostrvu Bali, koji bi trebalo da počne početkom novembra. Zvaničnici Bele kuće razmišljali su o više različitih scenarija, uključujući potencijalno slanje delegacije na nižem nivou ili učešće na daljinu. Ali lično prisustvo Bajdena i dalje se smatra najverovatnijim ishodom, čak i ako je Putin takođe tamo.

Video: Bajden: Putin je ratni zločinac, nanosi pustoš Ukrajini

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Hogar

    29. april 2022 | 17:31

    IZBACITE SAD IZ G2O....ZBOG IZAZIVANJA RATOVA

  • Mihailović

    29. april 2022 | 18:34

    Samo Amerika sa NATO izazvala ovaj rat i sada ga finansira u želji da poraze Rusiju. Da se sproveo potpisan sporazum u Ukrajini nebi došlo do rata, ali to Americi nije odgovaralo. Hteli su kao u Hrvatskoj kad su proterali Srbe da to urade sa Rusima u Ukrajini...vide da Ukrajina gubi i sada raznim prevarama žele da u sukob uvuku druge zemlje protiv Rusa.

  • Rmiro

    29. april 2022 | 18:37

    Šta je nećete oči u oči sa Putinom. Slobodno ja vam tvrdim da nećete ni pocrveniti . Da bi neko pocrveneo mora imati obraz.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA