≫ 

Bombaš samoubica u džamiji u Kabulu ubio najmanje 50 ljudi: Sumnja se da je član organizacije ISIS-K

Lideri talibana optužili su borce ISIS-a za okrutni teroristički napad, dan nakon što su oni preuzeli odgovornost za niz napada širom zemlje

  • 1

U eksploziji u džamiji Halifa Sahib u zapadnom delu Kabula, poginulo je najmanje 50 osoba, a 15 je ranjeno, pošto je bombaš samoubica aktivirao eksplozivnu napravu, prenosi Rojters. 

U trenutku eksplozije u džamiji je bilo više od stotinu vernika. Zvanično je saopšteno da su do sada poginulo deset osoba, ali je jedan od čelnika u džamiji saopštio da je taj broj u međuvremenu porastao na 50, mada ovi navodi još uvek nisu potvrđeni.

Sajed Fazal aga, koji je u napadu izgubio dva bratanca, rekao je da smatra da se bombaš samoubica infiltrirao među vernike tokom molitve pre nego što je detonirao eksploziv.

- Crni dim se širio svuda okolo, leševi su bili svuda po zemlji. Ja sam preživeo ali sam izgubio svoje najmilije - rekao je on.

Portparol talibana rekao je da bezbednosne agencije istražuju ovaj incident.

Još jedan očevidac eksplozije rekao je da je nakon napada veliki broj ljudi kolima hitne pomoći prevezen u bolnice.

- Eksplozija je bila veoma glasna, mislim da su mi pukle bubne opne - kaže on.

Iz lokalne bolnice je saopšteno da je kod njih došao 21 pacijent, ali da je dvoje njih po odmah po dolasku, na žalost, preminulo.

Medicinska sestra u drugoj bolnici rekla je da je kod njih primljeno nekoliko pacijenata i da su u kritičnom stanju.

Ovaj napad dogodio se za vreme Ramazana, kada veliki broj muslimana posti i odlazi u džamije na molitve. Prošle nedelje eksplozija je izbila i u jednoj sunitskoj džamiji u Kunduzu i tada je preminuo 33 osoba, piše Daily Mail.

Lideri talibana optužili su borce ISIS-a za okrutni teroristički napad, dan nakon što su oni preuzeli odgovornost za niz napada širom zemlje.

Od kako su talibani, prošlog avgusta došli na vlast, stalno su u sukobu sa produžnicom Islamske države, organizacijom ISIS-K.

U saopštenju koje se odnosi na eksploziju u džamiji u Kunduzu, ISIS-k je rekao da je eksploziv stavljen u jednu torbu koja je ostavljena u džamiji, u kojoj se tada nalazio veliki broj vernika.

- Kada je džamija bila ispunjena vernicima, eksploziv je aktiviran daljinskim upravljačem - piše u njihovom saopštenju u kom se tvrdi da je povređeno više od 100 osoba.

Video: Raketa eksplodirala kod aerodroma: U Kabulu se napadi više ne broje

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Moler

    29. april 2022 | 19:54

    Čudno da ovi muslimanski Teroristi ubijaju svoje Muslimane Al Kaida Isis . Ovaj Isis ima čudno ime sa teroriste

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA