Norveška uvodi nove sankcije Moskvi: Zatvara granicu i luke za ruske kamione i brodove

Zabrana teretnog saobraćaja kopnenim putem odnosi se na saobraćajne kompanije osnovane u Rusiji i primenjuje se odmah

  • 5
Ruska norveška zastava

Foto: Pixabay

Norveška je saopštila danas da će uslediti peti paket sankcija EU prema Rusiji i da će uvesti zabranu ulaska ruskih kamiona i pristajanja ruskih brodova u norveške luke.

- Sankcije su naše najvažnije sredstvo pritiska na ruski rezim i ključno je da budemo uz EU i druge zemlje kako bismo nastavimo da slabimo sposobnost Rusije da finansira rat u Ukrajini - rekla je ministarka spoljnih poslova Aniken Huitfelt.

Odluka norveške vlade koja stupa na snagu 7. maja predviđa da Oslo zabranjuje pristajanje ruskih brodova uključujući komercijalne brodove, jahte, jedrilice i rekreativna plovila u norveške luke, prenosi CNN.

Zbog specijalnog sporazuma koji postoji između Nemačke i Rusije u upravljanju i očuvanja ribljeg fonda u Barencovom moru, zabrana neće obuhvatiti ribarske brodove, kao ni spasilačke ili istraživačke brodove.

Zabrana teretnog saobraćaja kopnenim putem odnosi se na saobraćajne kompanije osnovane u Rusiji i primenjuje se odmah, dodaje se u saopštenju norveške vlade.

Norveška nije članica EU ali je deo Evropske ekonomske zone što joj omoguhuje pristup unutrašnjem tržištu EU, ali ona ne mora da sledi spoljnu politiku EU ni odluke Brisela po pitanju pravosuđa ni unutrašnjih poslova.

Video: Požar u Istraživačkom institutu ruskog ministarstva odbrane: Cela zgrada u plamenu, ima mrtvih

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA